X
 
 

Сънят на бай Данчо или как уличният музикант влезе в програмата на Европейската столица на културата

4578 0
photo of Сънят на бай Данчо или как уличният музикант влезе в програмата на Европейската столица на културата
Снимка: Божилова
И да е сънувал бай Данчо, че става солист на френска група, сигурно си е разтъркал очите на събуждане и си е казал- мечти...Днес обаче точно това се случи на стария акордеонист, ненатрапчиво вписал се в сенките на Главната в Пловдив и без претенции за слава. Стига няколко монети да капнат в кутията и да осигури хляба. 

Както си седеше бай Данчо под едно дърво на Главната, по нея се зададе странно шумно шествие - оркестър, клоуни, жонгльори, танцьорки...Съзряха стария човечец и го включиха на момента в изпълнението си. Точно в това са силни актьорите от пътуващите театри- те умеят да използват всеки детайл, който улицата им предложи. И така бай Данчо се оказа солист- акордеонист на френска група и групата свиреше това, което свиреше бай Данчо.

Кой знае защо, бай Данчо избра първо да свири американската детска песен " My Bonnie is over the ocean". Французите учтиво партнираха, но после с думите "Булгар, булгар", го вдъхновиха да натисне по-енергично клавишите и да изсвири нещо от българския фолклор. Ръченица, май. Тук вече и другият акордеонист, и китаристът, и цуг тромбонът бяха в силата си, да не говорим за тъпана. По време на изпълнението танцьорките хващаха ритъма, жонгльорите и те влязоха в три/четвърти, а народът наоколо снимаше ли, снимаше с телефоните и беше видимо усмихнат.

Ей това се случва тия дни в града, който за три дни беше "морска столица", а сега пак е чист и слънчев и се радва на пътуващите артисти- общо 200 от 15 театъра на четири държави. Те придойдоха с 35 каравани и се настаниха в пловдивски квартали. Артистите от Белгия, Франция, Италия и Швейцария са част от проекта "Пловдив Каравана" на Международно обединение на близо 60 пътуващи театъра. Лагерите си артистите устроиха в Столипиново - в двора на училище "Пенчо Славейков" , на Гребната база зад Хангарите и в кв. "Тракия" зад училище "Черноризец Храбър". Ще забавляват пловдивчани до 10 юни, и през деня, и вечерта, а в петък, на 10-ти юни, всички заедно ще покажат изкуството си на голям парад в центъра на Пловдив. 

Автор: Веселина Божилова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители