Как Унгария се завръща в комунизма

3254
Как Унгария се завръща в комунизма
Снимка: Getty Images/Guliver

Унгарският премиер Виктор Орбан е за връщането на часовете по военно обучение в училищата. А това събужда спомени за една мрачна глава от военизираната тоталитарна педагогика, пише Кено Ферзек.

Маршируване, стрелба, хвърляне на гранати и патриотични пропагандни филми, тържествени проверки и почитане паметта на героите от войната - всичко това беше част от делника в училищата по време на комунизма, плод на военизираната тоталитарна педагогическа култура. След промените през 1989 г. всички бивши източноевропейски държави премахнаха незабавно и без много шум печално известните часове по военно обучение. Тогава това стана без никаква съпротива и със забележителен консенсус.

Сега обаче задължителните часове по военно обучение се връщат в унгарското училище. Решението е на унгарското правителство по лично настояване на премиера Виктор Орбан. Две министерства - на човешките ресурси и на отбраната - получиха указание до края на годината да разработят "програма за патриотичното и военното възпитание" в училищата, която ще поощри патриотичната нагласа на унгарските деца и тяхната готовност да бранят родината си.

Изхвърлят Тито от табелките, но от историята не могат

Хърватия вече не го иска - дългогодишния югославски лидер Йосип Броз Тито, оценките за когото се люшкат от герой до диктатор. Но той им...

Подробностите научихме от зам.-държавния секретар в Министерството за човешките ресурси Золтан Маруша. Той съобщи, че не ставало дума за специален предмет, а за възпитателна концепция, която ще залегне в националния учебен план на училищата и ще обхваща всички предмети. Възможно е да бъдат въведени дисциплини като спортна стрелба и бойни изкуства. Важно е образователната система да възпитава у гражданите отговорност и дълг за защита и любов към родината.

Представители на синдикатите на учителите, експерти в областта на образованието и политолози обаче са скандализирани и изразяват в пресата възмущението си. Посочват например, че това представлява военизиране на училищата. Пред ДВ експертът от Синдиката на педагозите Янош Сюди изтъква, че унгарското правителство възражда най-лошите традиции на комунистическата образователна политика. "Едно време в училищата ни обучаваха как се стреля и хвърлят гранати, което беше грешка", казва Сюди. В този смисъл той прави паралел с времето на комунизма: "По същия начин днес държавата се опитва все повече да определя целите на възпитанието", казва той. И добавя, че ако зависеше само от правителството, то би възпитавало цялата страна според собствените си представи.

Унгария се ремилитаризира

Политологът Петер Креко и директор на будапещенския Либерален институт за политически изследвания "Political Capital" споделя пред ДВ двете цели на образователната програма: "От една страна това е ремилитаризирането на Унгария след премахването на задължителната военна повинност през 2004 година. На второ място правителството смята възпитанието в патриотизъм в училищата за поне също толкова важно, колкото и усвояването на знания по различните предмети."

Според политолога Агощон Мраз, обаче, правителството на Орбан нямало "нито военни, нито тоталитарни намерения". Същевременно той припомня, че в съседни на Унгария държави, като Украйна и Австрия, не са снели задължителната военна служба. Като прибавим към това и настояването на САЩ партньорите им от НАТО да отделят повече средства за отбрана, намерението на унгарското правителство ставало "някак разбираемо", посочва Мраз.

Дизелова Германия си отдъхна

В крепката си прегръдка политиката и автоконцерните не видяха, че светът се отдалечава от двигателите с вътрешно горене и от машината з...

Стрелбища в училищата?

Действително премиерът Орбан отдавна настоява за увеличаване на военните разходи и за укрепване на готовността за отбрана чрез повече "патриотично физическо възпитание" в училищата. До неотдавна той отхвърляше връщането на военната повинност. През есента на миналата година обаче той предложи сформирането на доброволчески отряди във всички околии - един вид национална гвардия с общо 20 000 войници, което би удвоило отбранителната мощ на Унгария. А военното министерство вече работи по осъществяването на тази програма.

Още преди няколко месеца унгарското правителство обсъди въвеждането на часове по стрелба и изграждането на стрелбища в училищата. Още от 2005 г. в унгарските училища се предлагат и доброволни курсове по отбрана. Тази програма на военното министерство беше значително разширена след изборната победа на Виктор Орбан и неговата партия "Фидес" през пролетта на 2010 година. Унгарската полиция пък предлага на младите хора професионално обучение за "преследвачи". Получилите такава професионална квалификация младежи са потенциални попълнения на създаденото през миналата година ново подразделение на Гранична полиция за охрана на южната граница срещу нелегалните имигранти.

Младите хора обаче изглежда не са особено увлечени по новия военно-патриотичен култ в Унгария: въпреки масираната реклама, нито полицията, нито отбранителното министерство регистрират силен интерес към професиите национален гвардеец или граничар.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com