Какво всъщност се случи с 6-часовия работен ден в Швеция?

10422
Какво всъщност се случи с 6-часовия работен ден в Швеция?
Снимка: Getty Images

Швеция проведе експеримент с 6-часов работен ден, при който служителите работят по-малко, но с пълна заплата. 2-годишният тестов период на проекта изтече и резултатите, като цяло, не са добри.

26-годишната Емели Теландер е медицинска сестра в старческия дом в Гьотеборг, където се провеждаше експариментът. Нейното и това на колегите й настроения било помрачено, когато в началото на годината, след 23 месеца на 6-часови смени, им било казано, че се връщат към стандартния 8-часов работен ден.

"Имам чувството, че сега съм по-уморена от преди. По време на тестовия период всички служители имаха повече енергия. Личеше си, че всички са щастливи", заявява тя, отчитайки, че вече има по-малко време, за да готви у дома и да е заедно с 4-годишната си дъщеря.

Теландер е една от 70-те сестри, участващи в експеримента. За да бъдат компенсирани техните по-къси смени, по проекта били наети допълнителни сестри, които да покриват оставащите свободни часове, пише ВВС.

Официалният доклад за проекта потвърждава заключенията на Теландер.

По време на първите 18 месеца от тестовия период сестрите, които работели по 6 часа, си взимали по-малко отпуск по болничен, чувствали се по-добре здравословно и били по-продуктивни, организирайки 85% повече активности за пациентите.

Въпреки това проектът изтърпял много критики заради твърденията, че разходите надвишават ползите.

Дясната опозиция в страната призова общината в Гьотеборг да прекъсне временно проекта миналия май с аргумента, че не е честно пари на данъкоплатците да продължават да бъдат инвестирани в икономически неизгодни идеи. Експериментът струвал на града около 12 млн. крони (1,3 млн. долара).

"Дали можем да го направим в цялата община? Отговорът несъмнено е не. Би било прекалено скъпо", заявява Даниел Бернмар, общински съветник. Според него обаче експериментът е бил успешен "в много отношения", създавайки работни места за 17 медицински сестри от града, намалявайки разходите за болнични и поставяйки началото на глобален дебат за съвременната култура на работа.

Засега концепцията за 6-часовия работен ден се оказва неефективна и Швеция ще продължи да поддържа формулата за традиционната 40-часова работна седмица.

Д-р Арам Седиг, защитил докторска степен в Института по изследване на стреса в Стокхолмския университет, смята, че идеята за съкратения работен ден така или иначе не е приложима навсякъде.

"6-часовият работен ден може да е ефективен в организации като например болници, където човек работи 6 часа и след това просто си тръгва и се прибира вкъщи. По-малко ефективен би бил в професии, където границите между работата и личния живот не са толкова ясни", заявява той.

"Това решение всъщност дори може да повиши нивата на стрес при служители, опитващи се да свършат работата си за 8 часа за 6. Ако са офис служители например, може да си взимат работа за вкъщи", допълва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа