Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

2281
Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори
Снимка: istock

Лейбъристката партия на Австралия, която е в опозиция от 2013 г., печели мнозинството от местата в Камарата на представителите на проведените в събота парламентарни избори, предадоха агенциите. Това показват резултатите от обработването на половината от бюлетините. Лявоцентристката опозиционна партия в Австралия свали консервативното правителство след почти десетилетие на власт, а новоизбраният министър-председател Антъни Албанези в речта си за изборната победа в събота обеща по-рязко намаляване на емисиите на парникови газове, като същевременно се изправи пред ранно изпитание на външната си политика, съобщи Асошиейтед прес.

Лейбъристите досега са осигурили 72 места срещу 51 от консервативната коалиция. За сформирането на самостоятелно правителство са необходими минимум 76 места. Все още не беше ясно дали лейбъристите ще се нуждаят от съюзници, за да си осигурят мнозинство. Очаква се парламентарната фракция на лейбъристите да сформира ново правителство, който ще бъде оглавено от лидера им Антъни Албанези.

В Сидни арестуваха лидера на австралийските казаци

Семьон Бойков, лидерът на австралийските казаци, беше арестуван в Сидни, пише Daily Mail. Той е обвинен в нарушаване на съдебна заповед...

„Искам да обединя страната, да намерим общите ни интереси и да се стремим към обща цел. Хората искат да се обединим като нация и аз смятам да ръководя това“, каза политикът, като отбеляза, че се смята за велик чест „да стана 31 „премиер на Австралия“.

Албанези обеща още да превърне Австралия в "суперсила" на възобновяема енергия. „Можем да се възползваме от възможността Австралия да бъде суперсила с възобновяема енергия“, каза лидерът на лейбъристите, който обеща да засили действията срещу климатичните промени.

Албанези, който се определи като единствения кандидат с "неангло-келтско име", който се е кандидатирал за министър-председател през 121-те години, откакто съществува този пост, се позова на собственото си скромно възпитание в предградието на Сидни Кампърдаун.

"Много говори за нашата велика страна фактът, че синът на самотна майка, която е била пенсионерка по инвалидност, който е израснал в общинско жилище долу на пътя в Кампердаун, може да застане пред вас тази вечер като министър-председател на Австралия", каза Албанези.

"Всеки родител иска за следващото поколение повече, отколкото е имал той. Майка ми мечтаеше за по-добър живот за мен. И се надявам моят житейски път да вдъхнови австралийците да достигнат звездите", добави той.

Австралия наложи нови санкции на Русия

Австралийското правителство наложи финансови санкции на 110 лица във връзка със събитията в Украйна, включително на 34 представители на...

Албанези ще положи клетва като министър-председател, след като неговата Лейбъристка партия постигна първата си изборна победа от 2007 г. насам.

Лейбъристите обещаха повече финансова помощ и стабилна мрежа за социална сигурност, тъй като Австралия се бори с най-високата инфлация от 2001 г. насам и рязко покачващите се цени на жилищата.

Партията също така планира да увеличи минималните заплати, а във външнополитически план предложи да се създаде Тихоокеанско училище за отбрана, в което да се обучават съседните армии в отговор на потенциалното военно присъствие на Китай на Соломоновите острови, които са на прага на Австралия.

Тя иска също така да се справи с промените в климата с по-амбициозна цел за намаляване на емисиите на парникови газове с 43% до 2030 г. и нулеви нетни емисии до 2050 г.

Премиерът Скот Морисън, който е и лидер на управляващата Либерална партия (в коалиция с Националната партия), заяви, че признава бързо поражението си въпреки милионите гласове, които все още не са преброени, защото австралийският лидер трябва да присъства на срещата на върха в Токио във вторник с президента на САЩ Джо Байдън, японския премиер Фумио Кишида и индийския премиер Нарендра Моди.

Австралия наложи санкции на 147 руски граждани

Австралийското правителство наложи санкции на 147 руски граждани във връзка със ситуацията в Украйна. Това се съобщава в писмо на австр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Венецуела: Когато парите не струват пукната пара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com