Не си извлякохме поуки от ''Фукушима''...

10891
Не си извлякохме поуки от ''Фукушима''...
Снимка: Getty Images / Guliver

Атомната авария във "Фукушима" промени мисленето на японците. Повечето от тях станаха противници на атомните електроцентрали и сега са обзети от истинска тревога поради новите планове на премиера Шиндзо Абе.

На 1 март японският премиер Шиндзо Абе посети град Футуба, който се намира в непосредствена близост до авариралата АЕЦ "Фукушима". Той разгледа зоната от 16 квадратни километра, която е предвидена да се превърне в "сметище" за милиони тонове радиоактивно заразена почва. След катастрофата от 2011 година в префектура Фукушима редовно се мият улиците, почистват се фасадите на сградите и се извозват тонове радиоактивна пръст в черни и сини чували, които са пръснати на всевъзможни места, в очакване да бъдат трайно складирани.

Нетаняху се опитва да разединява

Нетаняху провокира, а отношенията му с президента Обама са лоши. Това обаче вреди и на сигурността на Израел, за която Нетаняху твърди...

След като огледа района, в който ще се складира или изгаря замърсената почва (официално: за най-много 30 години), Абе благодари на местното ръководство и жителите на района за тяхната готовност да приемат радиоактивния боклук. Вярно е, че за това има подписана спогодба между префектура Фукушима и правителството в Токио, но все още не са сключени договори със собствениците на земя в засегнатите райони на градовете Футуба и Окума, които са около 2 300 на брой. Част от тях не желаят да продават земята си и са решени да окажат съпротива.

Реакторите тръгват отново

Споразумението с властите във Футуба за изграждането на хранилище за радиоактивна почва беше истински успех за правителството на Абе. Особено на фона на проблемите около демонтажа на АЕЦ Фукушима-1 и планираното повторно пускане на някои от изключените реактори.

Японското правителство обяви, че до юни т.г. отново ще бъдат включени в експлоатация голяма част от спрените 48 ядрени централи в страната. Връщането на Япония към ядрената енергия се забави повече, отколкото искаше правителството на Абе - включително заради острата съпротива сред населението. Сега обаче централното ръководство е решено да форсира нещата, тъй като вносът на изкопаеми горива му струва твърде скъпо. Освен това Токио желае да ограничи по този начин количествата въглероден двуокис в атмосферата. Най-напред ще бъде включена отново атомната централа "Сендай", а след нея и "Такахама", експлоатирани от ядрения оператор KЕПКО. "Правителството предприема този ход въпреки отрицателните нагласи на хората. 70 процента от населението на страната е против връщането към ядрената енергия", казва за Дойче Веле Айлин Миоко-Смит от екологичната организация Green Action Japan.

Концерните и политиката в коалиция по интереси

Дилемата на гърците: с или без подкуп?

Гръцкият министър за борба срещу корупцията е решен да върне в хазната милиарди, укрити от данъчните измамници, за да спаси страната о...

Природозащитничката се съмнява, че връщането към ядрената енергия ще донесе някакви икономически ползи на страната. Тя се позовава на изследвания, според които разходите за възстановяване и модернизиране на атомните електроцентрали ще бъдат много по-високи от тези за отказ от ядрената енергия и инвестициите във възобновяеми енергийни източници. "Не си извлякохме поуки от Фукушима", допълва Миоко-Смит.

Тя смята, че японското правителство действа се е подчинило на интересите на големите концерни, които щедро финансират партиите, а на местно ниво са работодатели и източник на допълнителни доходи за общините, от които пък зависят разрешенията за изграждане на нови ядрени инсталации. "Електроразпределителните дружества предпочитат да използват съществуващите централи, вместо да строят нови с възобновяеми източници. Строителите на атомни съоръжения пък искат да изнасят своите технологии и да ги продават в чужбина, но това е по-трудно за тях, след като собствената им страна се е отказала от ядрената енергия", обяснява активистката.

"Паника обзема хората"

Японското правителство смята възобновяемите енергийни източници за ненадеждни, поради което е изправено пред избора да продължи да внася изкопаеми горива или да пусне отново ядрените електроцентрали. "Правителството всъщност вече е взело решение в полза на атомната енергия, макар по-голямата част от японското население да е против, а някои хора да изпитват истинска паника", казва Юн Йокумура от Института за глобална политика "Мейджи".

Източник: Дойче веле

Мафията "Боко Харам"

"Боко Харам" е терористична организация с мафиотски структури, която използва религията само за параван. Джихадът е просто фасада, а ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com