Невероятното село, в което момичетата стават момчета на 12 години

32940
Невероятното село, в което момичетата стават момчета на 12 години
Снимка: Getty Images/Guliver

Във всяко отношение - физически и биологични, Джони е мъж. Изненадващо обаче, това не винаги е било така. Защото докато не е навлязъл в пубертета, той не е имал пенис.

Той е едно от многото деца, живеещи в Салинас - село в югозападната част на Доминиканската република, които се раждат като момичета, но се превръщат в момчета през тийнейджърските си години.

Въпреки че историята на Джони изглежда невероятна, случаите на родени момичета, които в последствие стават момчета, са толкова чести в селото, че вече не се оценяват като необичайни. Тези деца местните просто наричат "guevedoces" - което в буквален превод означава "пенис на 12 години", пише Телеграф.



Джони, сега 24-годишен, се ражда като момичето Фелесития.

"Помня, че носех малка червена рокля. Бях роден вкъщи, вместо в болница. Не знаеха какъв пол съм всъщност. Ходех на училище и носех поли. Но никога не съм обичал да се обличам като момиче. Когато ми даваха момичешки играчки, никога не си играех с тях, защото исках да играя с момчетата", споделя Джони.

Рядкото генетично заболяване се появява заради липсващ ензим, който пречи на производството на специфична форма на мъжкия полов хормон дихидротестостерон в утробата.

Всички бебета, когато са в майчината утроба, без значение дали са момчета или момичета, имат полови жлези с вътрешна секреция и малка издатина между краката, наречена туберкул. Когато плодът е на 8 седмици, мъжките ембриони, които носят y-хромозомата, започват да произвеждат дихидротестостерон в големи количества, което превръща туберкула в пенис. При момичетата, съответно, тубиркулът става клитор.

При някои мъжки ембриони обаче липсва ензимът 5-алфа редуктаза, който отключва тази хормонална вълна, и така изглежда, че бебетата се раждат момичета - без тестиси, с нещо, което прилича на вагина. Чак през пубертета, когато започва производството на друга ударна доза тестостерон, се появяват мъжките полови органи. Това, което е трябвало да стане в утробата, се случва около 12 години по-късно. Гласът на тези деца става по-дълбок и те най-накрая развиват пълноценен пенис.

Мъжете – едновременно по-глупави и по-умни от жените

Изследвания показват в каква степен интелектът зависи от обкръжението и жизнения път на всеки от нас, в резултат на което някои жени (н...



При Джони това се случило на 7-годишна възраст. Той твърди, че никога не се е чувствал като момиче и че е станал много по-щастлив, когато се превърнал напълно в момче.

Малко 9-годишно момиче на име Карла минава в момента през същата трансформация. Въпреки че е родена като момиче, когато била на 5 г., майка й забелязала, че има склонност към по-грубите игри с момчетата. Наскоро постригнали Карла късо, въпраки че през целия си живот досега тя носела плитки.

"Вече се чувствам като мъж", споделя Карла.

Мнозина избират да не променят оригиналните си имена въпреки трасформацията, така че днес в Салинас често могат да се срещнат мъже на име Катрин например.

"Guevedoces"-ите били открити за първи път от ендокринолога от Университета в Корнуел д-р Джулиан Императо през 70-те години, която пътувала до Доминиканската рипублика след слуховете за странни случаи на момичета, които се превръщат в момчета.

Подобни случаи има и в Папуа Нова Гвинея, въпреки че хората там гледат на различните като на непълноценни мъже и ги отбягват, за разлика от жителите на Салинас, които празнуват бурно трансформацията.

Днес 1 на 90 деца в Салинас се ражда с този проблем
и въпреки че в последствие те се развиват като пълноценни и нормални мъже, има някои разлики, които са налице и в зряла възраст. Като например това, че повечето имат по-слабо лицево окосмяване и по-малка простата в сравнение с останалите мъже.

Смята се, че състоянието е просъществувало през поколенията заради изолацията на селото. Тъй като заболяването е толкова широко разпространено, в Доминиканската република днес вярват, че има три пола - мъже, жени и псевдохермафродити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com