Нова религиозна война в Близкия изток?

22128
Нова религиозна война в Близкия изток?
Снимка: Getty Images/Guliver

Конфликтът между израелци и палестинци и бездруго е почти нерешим. Кървавият атентат срещу синагогата в Ерусалим му придаде обаче опасен привкус, който може трайно да разруши базата за помирение, твърди Лой Мъдун.

Нека първо уточним едно: за избиването на беззащитни богомолци в една синагога не може да има никакво оправдание. Подобно деяние трябва да бъде осъдено по най-категоричен начин, защото е чисто безсмислен варварски акт, който поражда единствено отвращение. Кървавото деяние е кулминационната точка в една серия от атентати, която държи Ерусалим под напрежение от седмици насам. Според някои наблюдатели става дума за нещо като "индивидуална интифада".

Турция и Кипър в нов клинч

Турция съзира заплаха за интересите си в Средиземноморския регион, поради това, че Кипър предявява претенции към богатите залежи на га...

Индивидуализирането на борбата придава на този почти нерешим териториален конфликт ново и опасно измерение - и то не само от гледна точка на сигурността. В крайна сметка подобни терористични акции няма как да бъдат предотвратени. Опасното в случая е това, че подобно развитие не се поддава на никакъв политически контрол, а това пък заплашва да унищожи фундамента на едно бъдещо мирно съвместно съществуване между израелци и палестинци.

Новата религиозност на конфликта

Още по-опасни биха могли да се окажат трайните политически последици от отприщилото се насилие - например ако близкоизточният конфликт започне да се разглежда като някакъв вид "свещена война". Случи ли се това, намирането на прагматично решение ще бъде още по-трудно, а конфликтът, в най-лошия случай, ще се окаже наистина нерешим, и то за дълго време.

Всъщност тенденцията за религиозно обагряне на близкоизточния конфликт не е нова. Особено след Шестдневната война на Израел, религията започна да играе особено важна роля в региона на Близкия изток. През последните двайсет години многократно се засили влиянието на националрелигиозните сили в Израел. А фактическият провал на мирния процес помогна за утвърждаването на радикално-ислямистките организации в палестинските земи като силна конкуренция на светската Организация за освобождение на Палестина /ООП/.

Мигрантите - спасение за ''стара'' Европа

Мигрантите, които прииждат към по-богатите държави от ЕС, са един от спасителните механизми за социалните системи на "стара" Европа. Т...

Засилващият се религиозен заряд на близкоизточния конфликт след нападението над синагогата в Ерусалим, крие нов и твърде опасен потенциал. Още повече, че до този момент еврейските храмове бяха оставали незасегнати от целенасочени терористични акции на радикални палестинци.

Няма алтернатива на двудържавното решение

Все още в Близкия Изток не се води религиозна война. Но е време за спешни действия, защото ексцесивното строителство на еврейски селища от правителството на Нетаняху прегражда пътя към постигането на двудържавно решение. А краят на окупацията се отдалечава като мираж. Всичко това отслабва позициите на умерените сили от двете страни - на онези, които се опитват да намерят прагматична формула за излизане от конфликта, вместо да говорят за "свещена война".

Крайно време е премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и палестинският президент Махмуд Абас да направят всичко, което е по силите им, за да спрат опасното приплъзване към варварството. Защото нито израелците, нито палестинците биха имали полза от воденето на една безкрайна религиозна война в Близкия изток.

Новите приятели на Кипър

Гърция, Кипър и Египет стават стратегически партньори в енергийния сектор. В основата на тази договорка стоят залежите на природен газ...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com