Откъде ще вземе Германия милиардите за бежанците?

9355
Откъде ще вземе Германия милиардите за бежанците?
Снимка: Getty Images/Guliver

Хиляди нови бежанци пристигат всеки ден в Германия. Градовете и общините в страната изнемогват - и правят стряскащи изчисления: през 2016 година разходите за издръжката на бежанците може да достигнат 16 милиарда евро.

Германските кметове и общински съветници знаят как се борави с пари. Една от най-важните им задачи е именно да съставят и управляват бюджета на своя град, община или окръг. През последните години обаче тази задача става все по-непосилна, тъй като по правило общините не са в блестящо финансово състояние. Затова издръжката и интеграцията на бежанците е не само организационно, но и финансово предизвикателство за повечето германски общини.

Балканите ли ще спират бежанците?

Политици от десния спектър отдавна предричат, че Западът ще накара балканските държави да изградят лагери за трайно настаняване на бе...

Щефан Скора, президент на Съвета на саксонските градове и общини и кмет на Хойерсверда, формулира настроенията така: "Колегите ми се люшкат между резигнацията и ентусиазма", казва Скора и признава, че самият той е по-близо до резигнацията. Уверението на канцлерката Меркел, че Германия ще се справи с притока на бежанци, е според него точно толкова невярно, колкото и несбъдналото се обещание на един бивш министър на труда, който навремето беше заявил, че пенсиите са сигурни.

Разходите неспирно растат

Сега германските общини са изправени пред спешната задача да подсигурят топъл подслон за бежанците през зимата. В същото време разходите неспирно растат. Сдружението на германските градове и общини прави все по-драматични прогнози: докато през тази година разходите за издръжката на бежанците се изчисляват на 10 до 12 милиарда евро, догодина ще са необходими до 16 милиарда евро. Тази цифра отсега изпотява финансистите на отделните общини. Защото Берлин обещава не повече от 670 евро за бежанец на месец. А и с тези пари се покриват единствено разходите за подслон и прехрана до приключване на процедурата за предоставяне на убежище.

Към това се прибавя и фактът, че издръжката на бежанците става все по-скъпа. "Ние живеем в пазарна икономика", казва председателят на Сдружението на германските градове и общини Герд Ландсберг. Контейнерите, например, струват днес до 50 процента повече, отколкото преди шест месеца. Стремглаво са се увеличили и наемите за спортни зали, жилища и парцели. Съветът на саксонските градове и общини е изчислил, че поради покачването на цените издръжката на един бежанец през тази година ще струва почти двойно повече, отколкото през миналата година.

Съпруги по принуда

Част от бежанците, пристигащи в Европа, водят със себе си и съпруги - нерядко това са малолетни момиченца, които насила са били омъжен...

И още един проблем - при това огромен: все още не е изяснено кой ще поеме финансовите разходи за интеграцията на бежанците, чиито молби за убежище ще бъдат удовлетворени, в резултат от което тези хора ще останат трайно в Германия. Според сегашната процедура, Берлин спира плащанията с приключването на процедурата по предоставяне на убежище. Оттам нататък общините трябва сами да се справят с разходите за жилища, социални помощи за нетрудоспособните бежанци и грижите за децата в детските градини и училищата.

Заеми заради бежанците?

През тази година Берлин задели 5 милиарда евро в помощ на общините, които ще бъдат преведени идната година в бюджетите на отделните федерални провинции. Но ако тези пари не стигнат, Германия ще трябва да вземе допълнителни заеми, а това означава, че ще трябва да се раздели с амбицията си за балансиран бюджет. Финансовият министър Волфганг Шойбле засега категорично изключва подобна опция и залага на съкращения в държавния бюджет.

В Бундестага вече обсъждат държавния бюджет за 2016 година. На 27 ноември той трябва да бъде гласуван в парламента. Преди това обаче данъчните експерти трябва да изчислят очакваните приходи от данъчни постъпления. Финансовият министър ще представи доклада им на 5 ноември. На тази дата Шойбле със сигурност ще трябва да отговаря на много въпроси.

Полша - новият проблем на Европа?

В бъдеще Полша ще се управлява от национално-консервативната партия "Право и справедливост". Това може да има сериозни последствия за ...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com