Парите на властта в Украйна

1323
Парите на властта в Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Политиците и държавните служители в Украйна са длъжни да декларират материалното си състояние. Така изведнъж се оказа, че хора от елита са натрупали милиони. Никой обаче не може да се мери с президента Порошенко.

МВФ принуди украинското правителство да гласува закон, задължаващ политиците и държавните служители да подават декларации за имотното си състояние - като мярка в борбата срещу корупцията. Друг въпрос е дали тя ще постигне тази цел. Депутатите в парламента, членовете на правителството и държавните служители трябваше да декларират своите доходи и материалното си състояние. От което научихме например, че украинската министърка на здравеопазването Уляна Супрун има 4 милиона долара на общата със съпруга ѝ банкова сметка. И когато в кулоарите на парламента украински репортер ѝ зададе въпроса за произхода на това състояние, тя отговори кратко: "Не виждам никакъв проблем с финансите на моето семейство и ще продължа да служа на държавата."

Под 300 евро среден доход

Правосъдният министър Павло Петренко има на банковата си сметка 1 милион долара и държи в къщи 500 хиляди долара в брой. Неговият коментар: "Смятам, че толкова са ми необходими, за да живея".

В същото време средният месечен доход в Украйна е под 300 евро, а минималната работна заплата възлиза на 51 евро. Някои пенсионери пък трябва да преживяват някакви си 80 евро месечно - при това с цени, които в никой случай не могат да бъдат наречени ниски.

Новият украински министър-председател Володимир Хройсман, близък приятел на президента Порошенко, притежава много недвижими имоти, които му носят цяло състояние - в имотната си декларация той е обявил, че има спестени 1,5 милиона долара, отделно от наемите за 53 хиляди евро, които му носят имотите. По време на дебат в парламента той заяви следното: "Да живее Украйна! Аз ще Ви покажа как трябва да се управлява тази страна!"

Порошенко има 867 милиона евро

Премиерът обаче не може да се мери с президента Петро Порошенко, който оглавява списъка на най-богатите хора в Украйна: той е декларирал 23,7 млн. евро в банкови сметки и повече от 100 фирми в различни държави. Според седмичника "Новое время", неговото състояние възлиза на общо 867 милиона евро.

Настояването на МВФ за повече прозрачност предизвика остър дебат в парламента. Депутатът от опозиционната партия "Самопомощ" Олег Березюк коментира казуса така: "Агресията и страхът ни съсипват. В украинското общество винаги крадците крещят най-силно: Дръжте крадеца!"

Русия срещу САЩ: първата Студена кибервойна

В интернет бушува война. Неконвенционална, без физическо насилие, скрита, изобилстваща от неочаквани маневри. Води я Русия. Срещу САЩ....

Възмущението в украинското общество е огромно, а и без друго ниското доверие в правителството достигна най-ниската си точка. Бившият военен пилот Надя Савченко, която редовно критикува правителството, заяви: "Хората разбират, че тези, които са на власт, са врагове на народа. Те трябва да бъдат прогонени!"

Злорадство в Москва

Не е ясно какви заключения ще направи МВФ. Фондът дълго време задържаше големи финансови помощи за Украйна, тъй като не беше доволен от постигнатото в борбата срещу корупцията. В края на септември обаче фондът отпусна на Киев един транш за 890 милиона долара.

В Русия пък се радват на оповестяването на имотните декларации на украинския елит. В руския парламент има още повече милионери, но президентът Путин изглежда доста скромен в сравнение с украинския си колега. Владимир Путин, който е смятан за един от най-богатите хора в света, редовно вписва в данъчната си декларация старата си "Лада" и едно малко ремарке на две колела.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com