Подкрепя ли Саудитска Арабия ислямистите?

1593
Подкрепя ли Саудитска Арабия ислямистите?
Снимка: Getty Images/Guliver

Поддържа ли Саудитска Арабия ислямисткия тероризъм? Това подозрение е изразявано неведнъж, вкл. след нападенията на 11. 09. 2011 г., при които 15 от атентаторите бяха саудитци. В Саудитска Арабия ли е коренът на злото?

В средата на юли американското правителство публикува документи от 2002 година. По онова време т.нар. комисия "9/11" представи доклад за атентатите от 11 септември. Част от доклада обаче беше засекретена. Това са т.нар. "28 страници". В продължение на 13 години юристи, журналисти и близки на загиналите се бореха за публикуването на засекретените страници от доклада. Мнозина смятаха, че документите ще докажат, че високопоставени саудитци са стояли зад атентатите на Ал Кайда. Сега публикуваните документи обаче не потвърждават това. От доклада на комисията "9/11" обаче може да се извади заключението, че атентаторите твърде вероятно са получавали финансова подкрепа от Саудитска Арабия. Цитат- "те са получили финансова подкрепа от отделни личности, вероятно близки до саудитското правителство"- край на цитата.

Поддържа ли Саудитска Арабия терористите?

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр категорично отхвърля подобни твърдения. "Саудитска Арабия приветства публикуването на 28-те страници. Ние многократно сме настоявали за тяхното публикуване. Саудитското кралство няма от какво да се притеснява от публикацията. Ние сме твърдо решени да преследваме терористите, също както и онези, които ги финансират и оправдават техните действия", заяви той. Това изявление беше послание и към саудитските ислямисти.

Саудитска Арабия въведе драконовски наказания за саудитски граждани, които се присъединяват към т. нар. "Ислямска държава" (ИД) и се бият на страната на джихадистите в Сирия. От своя страна ИД обяви открито война на саудитското кралско семейство и извърши многобройни атентати в Рияд.

Работи ли споразумението за бежанците?

Споразумението за бежанците между ЕС и Турция не функционира по план - връщането на нелегалните и преразпределението им се бавят, съмне...

Въпреки това в Саудитска Арабия има много повече поддръжници на Ал Кайда и ИД, отколкото в други части на света. Това се дължи на факта, че кралското семейство е тясно свързано с ултраконсервативния уахабизъм, чиито последователи твърдят, че шиитите например са неверници (разбирай врагове), срещу които трябва да се води безмилостна битка. Позицията на ултраконсервативните уахабити не се различава от тази на терористичните организации като Ал Кайда и ИД. Същото се отнася и до човеконенавистното саудитско правосъдие. Саудитските съдилища издават смъртни присъди чрез обезглавяване, подобно на ИД.

Алтернатива - в офертите на Ал Кайда и ИД?

От друга страна, много саудитци смятат активната политика на кралското семейство за прекалено мека. Те не одобряват връзките на Саудитска Арабия със Запада и особено със САЩ. Освен това саудитскато кралство дискретно поддържа добри отношения и с Израел. Същевременно икономиката на страната не върви. Безработицата расте, държавните приходи намаляват вследствие на ниската цена на петрола. А разходите за поданиците растат. Държавата субсидира бензина и природния газ. Здравеопазването, училищата и университетите са безплатни за саудитските граждани. Към всичко това се прибавя и войната в Сирия. Рияд финасира някои групировки, които се бият срещу сирийския диктатор Асад. Всички тези фактори карат много саудитци да се оглеждат за алтернативен модел на кралството. И мнозина от тях виждат тази алтернатива в кървавите оферти на Ал Кайда или ИД.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com