Сключва ли Черна гора сделки с джихадисти?

1024
Сключва ли Черна гора сделки с джихадисти?
Снимка: БГНЕС

За последните три години Черна гора е изнесла 3400 тона цигари в Либия. Едно журналистическо разследване стига до извода, че вероятно малката балканска страна прави мръсен бизнес с терористи от северна Африка.

Никоя друга страна на Адриатическо море не е изнесла за последните три години толкова много цигари в Либия, колкото Черна гора: 3409 тона. Това е и в пъти повече, отколкото самата Черна гора изнася в останалите 12 страни, купуващи продукцията й.

Защо обаче Либия внася толкова много цигари от малката балканска страна? Отговорът не се крие в нарасналата зависимост от тютюна в северноафриканската държава, която е стресирана от гражданската война. Причината за този бизнес на стойност от половин милиард евро е друга, става ясно от едно журналистическо разследване. Според него, тук е налице мръсна търговия с ислямските терористи.

След многократни запитвания, черногорската митническа агенция е потвърдила, че повечето цигари са били доставени до три либийски пристанища. Най-малко количество е пристигнало в Тобрук, където е официалното седалище на международно признатото правителство, доста повече са изпратени до Бенгази и Мисрата, контролирани от бунтовници и джихадистки милиции. Доскоро пристанището в Бенгази се контролираше от групировката Ансар ал Шария, която е свързана с ИД и е отговорна за кървавото нападение срещу американското консулство в града през 2012 година.

Сътрудник на либийските тайни служби, пожелал да остане анонимен, е заявил, че контрабандата на цигари е важен източник на приходи за екстремистите. Той потвърждава, че в Либия се доставят цигари и от Черна гора, по отношение на контрабандата казва, че в Либия тя не може да бъде овладяна, тъй като понастоящем в страната съществуват 1 200 различни въоръжени групировки.

С държавна благословия

Дали черногорските власти могат да помогнат за разследването на случая? Би трябвало като кандидат за членство в ЕС и скорошен член на НАТО, балканската страна да стори нещо за прекъсване на съмнителните сделки. "Наистина ли мислите, че терористичните групировки чакат само доставките от Черна гора, за да задоволят тютюнджийската си страст", пита бившият директор на фалиралия тютюнев комбинат в столицата Подгорица Славолюб Мукашинович, който е бил отговорен за оспорвания износ за Либия. Той не желае да отговаря сериозно на журналистическите въпроси и предпочита да се шегува. "Вероятно стълкновенията в Либия са избухнали именно във връзка със стоките от Черна гора", усмихва се Мукашинович.

В тази история обаче има нещо по-пикантно. До февруари тази година тютюневият комбинат беше под контрола на държавата. След това фирмата беше продадена на съмнителен инвеститор от Обединени арабски емирства (ОАЕ). Години наред бизнесът с Либия се води чрез друга фирма от ОАЕ - "Liberty Fze". По информации от медиите, тя е дала лиценз на черногорския комбинат за производството на цигарите на египетската марка "Клеопатра". В много интервюта бившият директор на комбината Вукашинович гордо заявява, че арабските култови цигари вече се произвеждат в Черна гора. От Египет пък пристигат много съобщения, че черногорските цигари "Клеопатра" са фалшификат. Египетските власти дори обявиха, че ще заведат дело срещу държавния производител в Подгорица. Поради тази причина, гръцката брегова охрана многократно спира черногорски товарни кораби. През март миналата години гръцките власти конфискуваха 146 тона цигари менте от марката "Клеопатра". При това контрабандата на цигари е отдавна известна тема в Черна гора.

Бежанките - лесна плячка за издевателства

Зачестяват сексуалните посегателства срещу жени в гръцките бежански лагери. Лошите битови условия в някои нерегистрирани лагери край ...

В доклад на Европол от 2012 година четем, че страната е важен разпределителен център за нелегални тютюневи изделия, които се продават и в Европа. Италианската прокуратура окачестви сегашния премиер Мило Джуканович като кръстник на цигарената мафия през 1990-те години. Въпреки това Джуканович, който е на власт от 1991 година, остава недосегаем за италианското правосъдие заедно със своите най-близки сътрудници. През 2009 година Италия прекрати своите разследвания срещу него.

Разкритията на "Гардиън"

За разлика от контрабандата на петрол, досега почти никой не обръщаше внимание на продажбата на цигари като източник на приходи за ислямските терористи. През 2013 година "Гардиън" писа, че нелегалният бизнес с цигари в северна Африка носи годишни печалби от един трилион долара. Почти една четвърт от консумираните в Либия цигари са продадени нелегално. Терористични организации като Ансар ал Шария вземат "данък" за свободното пропускане на нелегалните доставки или пряко участват в разпределяне на контрабандната стока. По данни на британския вестник, основните маршрути водят от Китай и Виетнам през западна Африка до страните от Магреба.

И досега обаче не е известно, дали малката балканска страна Черна гора играе роля в големия бизнес с цигари. Черногорската прокуратура не проявява интерес да се занимае с обвиненията. Затова си остава загадка дали изпитаният през миналите години маршрут към Бенгази и Мисрата продължава да функционира. Силите за сигурност не допуснаха репортерите до т.нар. "свободна зона" на пристанището Бар. Входът е разрешен само за служители на пристанището", заявиха те.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com