Сорос - любимият враг

2997
Сорос - любимият враг
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският милиардер Джордж Сорос открай време е трън в очите на управниците в балканските страни - защото финансира организации, които разкриват недъзите на тамошните демокрации, пише швейцарската агенция СДА.

"Дали в Унгария, Сърбия, Румъния, Македония или България: тамошните властимащи, които нерядко управляват със съмнителни методи, не се страхуват нито от избирателите, нито пък от опозицията. Това, което истински ги плаши, са гражданските сдружения, много от които са финансирани от американския милиардер Джордж Сорос." Така започва публикацията на швейцарската агенция СДА, отпечатана и в "Бернер Цайтунг".

В статията се твърди, че управляващите се боят от тези организации, защото те редовно разкриват крупни афери, разкриват корупция по високите етажи, разкриват и недъзите на демокрацията. А това представлява заплаха както за властта, така и за личното богатство на управниците. Затова не е никак учудващо, че властимащите подхождат толкова агресивно към неправителствените организации. В Унгария например от година и половина насам тече масирана кампания на правителството и на контролираните от него медии, чиято цел е да запуши устата на фондациите на Сорос, четем в публикацията на СДА. От нея научаваме още, че унгарският премиер Виктор Орбан е обявил 2017-та за "Година на прогонването" на Сорос. А неговият близък съратник Силард Немет дори се зарече да "измете" от Унгария всички организации, свързани с американския милиардер.

Нова дума: "десоросизация"

По-нататък публикацията ни отвежда в Македония, за чийто дългогодишен премиер Никола Груевски се казва следното: "Съвсем наскоро Груевски нареди на партията си да твърди, че "соросоидите" подклаждали вандализъм и анархия. И че "по варварски начин" подбуждали към протести срещу неговото правителство“. От статията научаваме още, че наскоро привържениците на Груевски са основали движението "SOS - Stop Operation Soros".

Определението "соросоиди" става все по-популярно в страните от Югоизточна Европа, а за прогонването на фондациите на Сорос дори е измислена специална дума: "десоросизация", четем по-нататък в публикацията, която разказва и за многобройните конспиративни теории за Сорос. Според една от тях, 86-годишният американски милиардер и неговите хора плащали "хонорари" на протестиращите срещу правителствата в Румъния, Сърбия и Македония. "Наскоро румънският телевизионен канал Romania TV обяви съвсем сериозно, че дори кучетата на демонстрантите получавали пари - по 30 евро на ден. Много от протестиращите в Букурещ отговориха на тези обвинения, като нарисуваха кучета и котки по плакатите си“, четем в публикацията на СДА.

Балканизирането на Европа

Национализъм, икономическа криза, раздори. Днешният ЕС много прилича на Югославия отпреди разпадането ѝ. Германия изигра съдбоносна ро...

"Сорос финансира хаоса"

За да убедят хората в правотата на своите обвинения, политиците в балканските страни използват добре познати методи. Твърдят например, че подкрепяните от Сорос организации били "петата колона“ на лошата чужбина. Че милиардерът използвал богатството си, за да дестабилизира страните в Източна Европа. Че "родните предатели“ продавали патриотизма и душите си за шепа долари. В България и Сърбия дори сериозни медии публикуват списъци с организациите, които получават пари от фондация "Отворено общество“ на Сорос. А сръбският проправителствен булеварден вестник "Informer" редовно пише, че Сорос финансирал хаоса, пише агенция СДА.

В края на публикацията научаваме, че някои от най-гръмогласните критици на Сорос навремето сами са получавали стипендии от неговата фондация - например унгарският премиер Виктор Орбан, който през 1989-1990 финансира учебния си престой в Оксфорд именно с пари на Сорос.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com