Вдъхновени от "The Handmaid's Tale": "Революция на прислужниците" срещу Тръмп

3314
Вдъхновени от "The Handmaid's Tale": "Революция на прислужниците" срещу Тръмп

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп се изправя пред нова вълна от протести. Те обаче са по-различни, тъй като са вдъхновени от сериала по книгата на Маргарет Атууд "The Handmaid's Tale" ("Историята на прислужницата").

Хиляди жени в цяла Америка намират паралел между романа, публикуван през 1985 г. и ограничаването на репродуктивните права на жените от страна на администрацията на Тръмп.

Действието на книгата на Атууд се развива в измислената Република Гилеад - авторитарна теокрация, която се разгръща на територията на САЩ. Светът е разкъсван от войни и радиоактивно отравяне, като най-големият му проблем е безплодието. След години на постоянен спад, раждаемостта е стигнала нулеви нива и затова властите в Гилеад решават да наложат нов режим, при който жените нямат никакви права - не могат да работят, да притежават пари и собственост, нямат право дори да четат. На фона на тази мрачна действителност режимът събира последните останали жени, които са способни да раждат, т.нар. "прислужници" ("handmaids") и им отрежда ролята на сексуални робини в семействата от висшия управленски ешалон. Главната героиня на романа Офред е такава прислужница - "ходеща утроба без никакви права", която в крайна сметка се разбунтува срещу системата, започвайки борба за своята свобода.

Преди ден във Вашингтон се проведе протест на организацията "Планирано родителство", на който жените бяха облечени като прислужниците на Атууд - с червени наметала и бели "криле" - шапки, пречещи на жените да се оглеждат настрани, тъй като в Гилеад погледът на една прислужница може да бъде само сведен и примирен.

Демонстрацията във Вашингнот не е първа по рода си - досега в много градове в САЩ жени протестираха, облечени като прислужници, заради законите срещу абортите в редица щати.

Тръмп забрани финансирането на неправителствени организации, подкрепящи абортите

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп побърза да обяви война на абортите. Той подписа указ, забраняващ финансирането на неправителствени...

Предлаганият от администрацията на Тръмп здравен законопроект, който трябва да замести "Obamacare", предвижда прекратяване на финансирането за 1 година на дейностите на "Планирано родителство" и всички организации, които подкрепят и насърчават абортите. Също така законът ще направи невъзможно жените да използват федерални данъчни кредити, за да купуват застрахователни планове, обхващащи абортите.

"Това ще бъде най-лошият закон за жените от поколения насам. Обличаме се като прислужниците, за да дадем ясен сигнал на Сената, че взимаме действията им много насериозно и че те ще имат радикален ефект върху живота ни", заявява Ферн Уайленд, комуникационен директор на "Планирано родителство".

В Охайо, Ню Хемпшир, Тексас, Мисури, Канзас, Албани и на още много други места жени протестираха активно или присъстваха на дебати в местните сенати, преоблечени като прислужници.

Те са категорични, че "революцията на прислужниците" набира скорост, защото администрацията на Тръмп иска да ограничи много от правата на жените по идентичен начин като в романа на Атууд. Риториката срещу абортите, контрацептивите и планираното родителство е крачка към пълната им забрана, смятат протестиращите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com