Банките сменят начина, по който изчисляват лихвите по кредитите в евро

12726
Банките сменят начина, по който изчисляват лихвите по кредитите в евро
Снимка: iStock

Банките у нас променят начина, по който изчисляват лихвата по кредитите, договорени в евро и швейцарски франкове. Това се налага, тъй като някои индекси LIBOR, често използвани като компонент, на чиято база се определя лихвата по заема, отиват в историята. Считано от 1 януари тази година, британският орган за финансов контрол (Financial Conduct Authority) обяви, че преустановява изчисляването и публикуването на някои индекси LIBOR, сред които LIBOR в швейцарски франкове (CHF LIBOR) и LIBOR в евро (EUR LIBOR), става ясно от уведомление на една от банките на българския пазар.

Това означава, че банките у нас, които използват CHF LIBOR и EUR LIBOR за определяне на лихвите по кредити в евро и швейцарски франкове, трябва да заменят индекса с друг референтен показател. През 2023 година това ще се случи и с договорите за кредити в щатски долари на база USD LIBOR, тъй като британският орган за финансов контрол ще престане да изчислява и този индекс.

Банките отпуснаха жилищни заеми за над 2 млрд. лева за година

Жилищните заеми нараснаха с 2.002 млрд. лева за последните 12 месеца, записвайки рекорден темп на растеж от 16.83% на годишна база, соч...

Промяната на индексите не изисква клиентите да преподписват договорите за кредит, като смяната няма да рефлектира върху размера на лихвата. Замяната ще се извърши на началната дата на следващия лихвен период по кредита, съгласно условията на сключения индивидуален договор за кредит, пише в обявлението на една от банките у нас.

По подобен начин в средата на 2018 година банките в България трябваше да заменят индекса СОФИБОР, който се прилагаше по заемите, договорени в левове. Причината бе, че Българската народна банка спря да изчислява индекса. Тогава, както и сега, не се налагаше преподписване на договорите за кредит.

Банките, които са използвали индексите CHF LIBOR и EUR LIBOR в определянето на лихвите по заемите, би следвало да уведомят клиентите си за промяната, като това започва да се случва още през миналата година.

LIBOR или London Inter-Bank Offered Rate се прилагаше над 40 години по света като измерител на лихвата, която използваха големите международни банки при осигуряване на финансиране помежду им. Тъй като LIBOR се изчисляваше на дневна база, индексът често бе използван като плаващ компонент по договорите за кредит.

БНБ прогнозира леко покачване на лихвите по кредитите

Възможно е да има леко покачване на лихвите по кредитите, става ясно от най-новото издание на бюлетина „Икономически преглед&rdqu...

През 2008 година разследване на Wall Street Journal разкри, че много банки, участващи във формирането на индекса, са декларирали по-ниски лихви от тези, на които са набавяли финансиране. Така в навечерието на световната финансова криза по онова време, стана ясно, че банките са прикривали финансовото си състояние, което направи изчисляването на индекса към онази дата нерелевантно и провокира редица законодателни промени във Великобритания и Европейския съюз.

Още: Отпускат ли кредити за пенсионери?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Кой е виновен за неравноправните клаузи в договорите за бързи кредити?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси