БНБ дава зелена светлина за придобиването на Райфайзенбанк България от собственика на ОББ

38060
БНБ дава зелена светлина за придобиването на Райфайзенбанк България от собственика на ОББ
Снимка: KBC

Българската народна банка издаде предварително одобрение за сделката по придобиване на "Райфайзенбанк" (България) от страна на белгийската финансова група KBC, която е собственик на Обединена българска банка (ОББ) у нас, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на БНБ. 

"На 29 юни 2022 г. Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие национално решение, с което в изпълнение на инструкция на Европейската централна банка (ЕЦБ) издаде предварително одобрение за прякото придобиване от „КЕЙ БИ СИ Банк“ НВ, Белгия, на акциите от капитала на „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД, в резултат на което „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД ще стане дъщерно дружество на „КЕЙ БИ СИ Банк“ НВ в България.", пише в съобщението на БНБ.

Какво се променя за клиентите след като Райфайзенбанк стана KBC Банк?

Белгийската финансова група КВС придоби Райфайзенбанк и дъщерните ѝ компании в България в сделка за 1.009 млрд. евро. Споразумението бе...

След 1 октомври 2020 г., когато беше установено тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ и България се присъедини към Единния надзорен механизъм, ЕЦБ има изключителната компетентност да оценява уведомленията за придобиването на квалифицирани дялови участия в кредитни институции, при съответното взаимодействие с БНБ, посочват от регулатора.

Предварителното одобрение идва след като в началото на месец март тази година Комисията за защита на конкуренцията също разреши сделката.

Припомняме, че в края на 2021 година базираната в Белгия банка KBC (KBC) и базираната в Австрия Райфайзенбанк Интернешънъл постигнаха споразумение KBC да придобие 100% от акциите на Райфайзенбанк (България) ЕАД, представляващи банковата дейност у нас на Райфазенбанк Интернешънъл.

Сделката включва също така изцяло притежаваните от Райфайзенбанк България нейни дъщерни дружества Райфайзен Лизинг България, Райфайзен Асет мениджмънт (България), Райфайзен Застрахователен брокер (обслужващ лизинговите и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк), както и Райфайзен Сървис.

Новото име на Райфайзенбанк е KBC Банк България

Сделката по придобиването на Райфайзенбанк (България) от белгийската финансова група KBC беше официално обявена по време на пресконфере...

Сделката е на стойност 1.015 млрд. евро, според официалното обявление от края на миналата година.

След финализирането на сделката, новите собственици смятат да пристъпят към сливането на ОББ и Райфайзенбанк (България). Прогнозното обединено дружество ще има малко над 18% пазарен дял в България по размер на активите, което ще го превърне автоматично в една от трите най-големи банки на родния пазар с минимална разлика в пазарните дялове с останалите две, става ясно от официалното съобщение за сделката от края на 2021 година.

Белгийската банкова и застрахователна група KBC предприе поредица от придобивания у нас през последните години, като първо стана собственик на Си Банк, след което закупи и ОББ, а през 2021 година обяви и сделката за Райфанзенбанк (България). 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Кой е виновен за неравноправните клаузи в договорите за бързи кредити?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси