Credit Suisse: Хронология на скандалите и голямата българска следа

8943
Credit Suisse: Хронология на скандалите и голямата българска следа
Снимка: Getty Images

Credit Suisse беше стълб на швейцарската банкова система, който бързо се срина, а основите му бяха подкопани от повтарящи се грешни стъпки.

Една от 30-те банки в света, считани за твърде големи, за да фалират, срина цената на акциите си в сряда и още до края на седмицата останките ѝ бяха поети от местния конкурент UBS. Най-голямата швейцарска финансова институция придоби втората по големина банка за малко над 2 млрд. долара.

ОЩЕ: В Швейцария за сделката с Credit Suisse: Роди се чудовище

Credit Suisse се срути като къща от карти, след като опасенията за ефекта на доминото започнаха да се увеличават след фалита на два американски кредитора. AFP представя проблемите, които доведоха до срива на швейцарската банка, а сред тях има и българска следа:

Фалитът на Greensill

Проблемите започнаха през 2021 г. с фалита на Greensill - британска финансова компания, специализираща в краткосрочни корпоративни заеми чрез сложен и непрозрачен бизнес модел. Сривът ѝ доведе до затруднения за редица компании, най-вече за Credit Suisse, която беше инвестирала особено много във фирмата.

През март 2021 г., след като Greensill обяви неплатежоспособност, Credit Suisse закри четири свързани фонда, в които бяха инвестирани около 10 млрд. долара. Швейцарският финансов регулатор FINMA стигна до заключението, че банката "сериозно е нарушила надзорните си задължения", и разпореди "коригиращи мерки".

Само четири седмици след това Credit Suisse беше разтърсена от фалита на американския хедж фонд Archegos който струваше на банката повече от 5 млрд. долара.

Заемите за Мозамбик

През октомври 2021 г. банката беше глобена с 475 млн. долара от американските и британските власти, след като се замеси в скандал с подкупи в Мозамбик, свързан със заеми за държавни компании. Кредитите, отпуснати между 2013 и 2016 г., е трябвало да финансират проекти за морско наблюдение, риболов и корабостроителници, но са били частично отклонени.

Банката се споразумя с британските власти да анулира 200 млн. долара, дължими от югоизточната африканска държава, която изпадна в сериозна финансова криза.

Нарушение на COVID-мерките

Водещите европейските борси започнаха седмицата в червено

Водещите фондови пазари в Европа откриха на отрицателна територия днешната си търговска сесия, продължавайки тенденцията от миналата се...

Бившият шеф на базираната във Великобритания банкова група Lloyds Антонио Орта-Осорио беше назначен за председател на Credit Suisse през април 2021 г., като обеща да постави по-доброто управление на риска в основата на културата на банката.

Само девет месеца по-късно обаче той подаде оставка, след като стана ясно, че е нарушил повече от веднъж швейцарските правила за карантина, въведени заради пандемията от COVID-19.

Едно от нарушенията на португалеца бе свързано с правилата на Обединеното кралство, когато пътувал до Лондон на 10 и 11 юли 2021, за да гледа финалите на Уимбълдън. По това време Швейцария беше в червената COVID-зона на Великобритания и правилата изискваха 10-дневна карантина на всички пристигащи. Тя не е била спазена от бившия председател на Credit Suisse.

"Тайните на Suisse“

През февруари 2022 г. бе публикувано медийно разследване, наречено "Тайните на Suisse", в което се твърдеше, че банката е държала милиарди долари „мръсни пари“ в продължение на десетилетия.

Проучването, координирано от Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията, се основаваше на изтекла информация за повече от 18 000 банкови сметки, датиращи от 40-те години на миналия век. Тя показа, че Credit Suisse е държала над 8 млрд. долара в сметки на престъпници, диктатори и нарушители на човешките права.

След срива на Credit Suisse: Банката ще заеме до 53,7 млрд. долара от швейцарската централна банка

„Credit Suisse“ ще заеме до 50 млрд. франка (53,7 млрд. долара) от швейцарската централна банка, за да се укрепи, след като...

Банката отхвърли констатациите, заявявайки, че те "се основават на частична, неточна или избирателна информация, извадена от контекста".

Съдебният процес на Бермудските острови

В края на март 2022 г. съдия от Бермудските острови постанови, че бившият грузински премиер Бидзина Иванишвили е претърпял загуба в размер на 553 млн. долара поради неизпълнение на фидуциарни задължения от страна на Credit Suisse Life Bermuda - филиал на Credit Suisse.

До делото се стигна заради действията на Патрис Лескодрон, бивш банкер в Credit Suisse, осъден от швейцарските власти на пет години затвор през 2018 г. по обвинения в измама и фалшифициране. Лескодрон се самоуби през 2020 г.

Съдът установи, че филиалът на Credit Suisse "е давал приоритет на приходите, които г-н Лескодрон е генерирал за Credit Suisse, пред интересите на своите клиенти".

Българската кокаинова мрежа

През юни 2022 г. Credit Suisse беше глобена по дело за пране на пари, свързано с българска кокаинова мрежа. ОЩЕ: Двама осъдени българи и многомилионна глоба за Credit Suisse заради пране на наркопари

Париж: Френските и европейските банки са стабилни

Ръководителят на централната банка на Франция се опита да дистанцира европейските и френските банки от проблемите на Credit Suisse и ба...

Федералният наказателен съд на Швейцария постанови, че банката не е предприела мерки за предотвратяване на изпирането на пари от престъпната организация, като призна институцията за виновна за нарушаване на корпоративната си отговорност по дело, датиращо от 2007 и 2008 г.

Credit Suisse бе осъдена да плати глоби и обезщетения в размер на 21 млн. швейцарски франка, или 22 млн. долара, за слаб контрол, посредством който е позволила на служителка на банката да помогне на българска наркогрупа да пере пари. Схемата е била следната - в банката са се внасяли пари в куфарчета, обикновено в по-малки купюри, а след това са се "завъртали" през официални финансови канали.

Български гражданин, обвинен в организирането на операцията за пране на пари за наркогрупата, бе осъден на 36 месеца затвор (половината ефективно), а друг българин бе осъден на 12 месеца за посредничество в аферата. В съобщението на съда не се споменаваха имена, но се казваше, че първият българин живее в България и е бил създателят на финансовите схеми, водещи към наркогрупата. "За тази цел той действа като посредник между две швейцарски банки и няколко членове на наркогрупата", пишеше в съдебното решение, където се добавяше, че е помагал за изнасяне на активи в чужбина.

Вторият е замесен в контрабандата на активи на престъпната организация между Испания и Швейцария и е действал като "представител" на същата, представяйки се фалшиво за действителен собственик на банкова сметка и като собственик на имот в Швейцария.

Според неофициална информация основната фигура в случая е Евелин Банев - Брендо. Той е осъден на 6 г. затвор в България, в Италия – на 20 г., а в Румъния – на 10 г. Преди близо две години беше задържан в Украйна, но впоследствие не беше екстрадиран.

Уреждане на стари спорове

Швейцарските власти изискаха да бъдат отписани 16 млрд. франка рискови облигации в Credit Suisse

Притежателите на високорисков дълг на стойност 17,3 млрд. долара на закъсалия кредитор Credit Suisse ще загубят инвестициите си в рамки...

През октомври 2022 г. Credit Suisse заяви, че ще плати 495 млн. долара за уреждане на спор с американския щат Ню Джърси относно ценни книжа, обезпечени с ипотеки, датиращ от финансовата криза през 2008 г.

През същия месец във Франция банката се съгласи да плати 238 млн. евро, за да избегне съдебно преследване по обвинения в пране на пари и данъчни измами, повдигнати през 2016 г. във връзка с недекларирани сметки на френски граждани.

Съществени слабости

Credit Suisse беше принудена да отложи годишния си доклад, който трябваше да бъде публикуван миналата седмица, след като Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ се обади в последния момент във връзка с ревизиите, направени в отчетите за паричните потоци за 2019 и 2020 г.

Когато най-накрая публикува доклада във вторник, банката призна за "съществени слабости" във вътрешния си контрол.

Първо се породиха опасения за разпространение на проблема от срива на две американски банки, а после коментарите на основния акционер на Credit Suisse в сряда, че няма да инвестира повече пари в банката, предизвикаха пазарна паника. В рамките на няколко дни играта за Credit Suisse приключи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Кой е виновен за неравноправните клаузи в договорите за бързи кредити?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси