Лихвите по депозити и жилищни кредити нарастват

12264
Лихвите по депозити и жилищни кредити нарастват
Снимка: iStock

Лихвите по депозитите в евро отчетоха силен ръст през месец февруари тази година на фона на минимално поскъпване на жилищните кредити. В същото време лихвите по потребителските заеми намаляват за втори пореден месец, става ясно от данните на Българската народна банка.

Средните лихви по новите срочни депозити на домакинствата, договорени в евро, скачат до 1.22% през февруари. Това представлява ръст от цели 1.16 процентни пункта спрямо същия месец на миналата година, когато тези влогове са били разкривани при средна годишна лихва от 0.07%. Спрямо първия месец на тази година, увеличението в средните лихви по депозитите в евро е 0.35 процентни пункта, след като през януари тези депозити са били разкривани при средна доходност от 0.88%.

Лихвите по кредити и депозити ще растат до началото на 2024 година, прогнозира БНБ

Лихвите по кредити и депозити у нас ще нарастват през цялата настояща година, като се очаква да достигнат най-високите си стойности в ...

Въпреки резкия скок на лихвите по новите депозити в евро през февруари, нивото им остава под това от месец декември, когато срочните влогове на домакинствата са били разкривани при средна лихва от 1.27%, предава Expert.bg.

Средната годишна лихва по новите депозити на домакинствата, договорени в левове, нараства до 0.35% през февруари, спрямо 0.29% през януари и едва 0.08% през втория месец на миналата 2022 година. Така новите срочни влогове в левове са били договаряни през февруари при приблизително 3.5 пъти по-ниски средни лихви спрямо новите депозити в евро.

Новите депозити на нефинансовия бизнес са вървели през февруари със средна годишна лихва от 0.89% за левове и 0.80% за тези, договорени в евро. Преди месец средните лихви са били съответно 0.47% и 0.95%, а преди година нивото бе минус 0.32% и минус 0.01%.

Покачването на лихвите по депозитите у нас се случва в контекста на затягането на паричната политика от страна на Европейската централна банка. В същото време, тези ефекти не се отразяват толкова видимо при цената на кредита в страната.

Кредити

Средната годишна лихва по новите жилищни кредити в левове нараства минимално до 2.65% през февруари. За сравнение, ипотечните заеми са били договаряни през предходния месец януари при средна годишна лихва от 2.61%, докато през февруари 2022 година нивото е било 2.59%.

Ръст на лихвите по кредитите за граждани и бизнес

Лихвите по кредитите за граждани и бизнес изпратиха 2022 година с повишение, като най-сериозен ръст се отчита при заемите за потреблени...

Годишният процент на разходите (ГПР) по жилищните кредити, отпуснати през февруари достига средно 2.89%, спрямо 2.82% месец по-рано и 2.83% преди 12 месеца. ГПР включва всички лихвени плащания по кредита, както и всички такси, комисиони и други разходи за сметка на клиента, извършването на които е условие за отпускането на кредита.

Обемът на отпуснатите жилищни кредити у нас продължава да расте с бързи темпове, въпреки отчетения спад в броя на сделките на имотния пазар. Според експерти, това се дължи на покачването на цените на жилищата, което се отразява и на размера на сумите, които теглят домакинствата за придобиването на собствен имот. Паралелно с това, ниските лихви и ускорената инфлация създава условия за засилено търсене на подобно финансиране.

„За високия растеж на жилищните кредити оказа влияние засиленото търсене в условията на нарастващи доходи от труд, силно отрицателните реални лихвени проценти и ориентирането на домакинствата към недвижими имоти като алтернативна форма на спестявания или инвестиция.”, посочват от БНБ в последното издание на редовния си бюлетин „Икономически преглед”, разглеждащ данните към края на миналата година.

В същото време, средната годишна лихва по новите потребителски кредити в левове намалява през февруари до 8.37%, спрямо 8.93% месец по-рано. Спрямо февруари 2022 година обаче, лихвите по заемите за потребление нарастват с 0.62 процентни пункта, тъй като средното ниво тогава е било 7.75%. Това е втори пореден месец на понижение при средните лихви по новите потребителски кредити, след като през декември 2022 година бе достигнат пик от 9.65%.

ГПР по новите потребителски заеми в левове през февруари тази година възлиза на 8.88%, спрямо 9.45% през януари и 8.19% през февруари 2022 година.

Увеличение и на депозитите, и на кредитите през февруари

Увеличение на депозитите с 8,9 процента и на кредитите с 14,8 процента на домакинствата и НТООД (нетърговски организации, обслужващи до...

Средните годишни лихви по новите кредити за нефинансовия бизнес за суми до 1 млн. евро, договорени в левове, възлизат на 3.56% през февруари, спрямо 3.35% месец по-рано и 2.96% преди 12 месеца. Бизнес заемите в левове за суми над 1 млн. евро са били договаряни през февруари при средна годишна лихва от 3.30%, спрямо 3.61% месец по-рано и 2.23% преди година.

Средната лихва при заемите за нефинансови фирми за суми над 1 млн. евро, договорени в левове, достига 4.34% през февруари, спрямо 4.15% месец по-рано и 2.24% преди година.

При бизнес кредити за суми над 1 млн. евро, договорени в евро, средната лихва през февруари е била 4.04%, спрямо 4.13% през януари и 2.36% преди 12 месеца.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com