Лихвите по кредити и депозити тръгнаха нагоре

7030
Лихвите по кредити и депозити тръгнаха нагоре
Снимка: Елена Страхилова

Лихвите по кредити и депозити отчитат движение във възходяща посока през август, като изключение правят някои заеми за бизнеса, където се наблюдава спад в лихвените проценти, става ясно от данните на Българската народна банка. 

През месец август тази година, новите потребителски кредити, договорени в левове, са били отпускани срещу средна годишна лихва в размер на 8.26%. Това е повишение от 0.07 процентни пункта спрямо предходния месец юли, когато средната лихва е достигала 8.19%. Годишният процент на разходите (ГПР) по заемите за потребление, който включва всички лихвени плащания, такси, комисиони и други разходи по кредита, нараства с 0.11 процентни пункта през август до средно 8.78%. Въпреки движението на лихвите във възходяща посока, те остават на по-ниско ниво спрямо ситуацията от преди година. За сравнение, през август 2021 година потребителските заеми в левове са били отпускани при средна годишна лихва от 8.37% и ГПР от средно 8.93%.

Кредитите на домакинствата у нас стигнаха близо 32 млрд. лева

Кредитите на домакинствата у нас нараснаха до близо 32 млрд. лева благодарение на високия интерес на полето на жилищните и потребителс...

Новите жилищни кредити, договорени в левове, са били отпускани през месец август срещу средна годишна лихва от 2.49%. Това е повишение от минималните 0.02 процентни пункта спрямо средните нива от предходния месец юли. Лекият ръст идва след месеци на постоянен спад в цената на ипотечните заеми, която достигнаха рекордно дъно през юли от средна годишна лихва в размер на 2.47%.

ГПР по новите заеми за жилище, отпускани през август, възлиза на средно 2.76%, което представлява ръст от 0.05 процентни пункта спрямо предходния месец. Преди година ГПР по новите жилищни кредити в бил 2.97%, а средната годишна лихва е възлизала на 2.68%.

Депозити

Лихвите по новите депозити на домакинствата през месец август отчитат движение във възходяща посока, макар да остават нулеви. Средната годишна лихва по новите срочни влогове, договорени в левове, нараства с 0.04 процентни пункта спрямо предходния месец юли до 0.17%. Преди година средното ниво на лихвата е било едва 0.07%.

Средната годишна лихва по новите депозити в евро за граждани в била 0.22% през месец август. Това е повишение от 0.09 процентни пункта спрямо нивата от юли. Преди година доходността по влоговете в евро е била средно 0.08%.

Депозити и кредити за бизнеса

Лихвите по новите кредити на нефинансовия бизнес намаляват през август, като изключение правят заемите, договорени в евро, за суми до 1 млн. евро.

ЕЦБ вдигна лихвите: Какво означава това за България?

Европейската централна банка прекрати ерата на отрицателни лихви като взе решение за повишаване на основния лихвен процент с 50 базисни...

Средната годишна лихва по новите бизнес кредити (без овърдрафт) в левове за суми до 1 млн. евро достигат 2.87% през август. Това е леко понижение от 0.02 процентни пункта спрямо предходния месец юли. Преди година средната лихва по тези заеми в била 2.94%.

Средната цена на кредитите в левове за суми над 1 млн. евро е спаднала през август с 0.05 процентни пункта на месечна база до 2.22%. Преди 12 месеца тези заеми са били договаряни срещу средна годишна лихва в размер на 2.19%.

Бизнес кредитите в евро за суми до 1 млн. евро са били отпускани през август срещу среда годишна лихва от 2.66%. Това представлява повишение от 0.38 процентни пункта спрямо предходния месец юли. През август миналата година тези заеми са били договаряни срещу средна лихва от 2.41%.

Заемите за нефинансовите фирми в евро за суми над 1 млн. евро са били отпускани през август срещу средна годишна лихва от 2.08%. Това представлява понижение от 0.35 процентни пункта спрямо предходния месец юли. Преди 12 месеца този вид кредити са били договаряни при средна годишна лихва от 2.18%.

Лихвите по депозитите за бизнеса рязко изплуваха от отрицателните територии през август, сочат данните на БНБ. Новите срочни влоговете в левове за нефинансовите предприятия са били договаряни през разглеждания месец срещу средна годишна лихва от 0.09%. Това е повишение от 0.33 процентни пункта спрямо предходния юли (-0.24%). Преди година средната доходност по тези депозити е била -0.20%.

БНБ прогнозира покачване на лихвите

Лихвите по кредитите, депозитите и държавния дълг ще тръгнат нагоре в резултат на паричната политика, както на Федералния резерв на САЩ...

Средната годишна лихва по новите срочни депозити в евро за бизнеса е била 0.07% през август, което представлява повишение от 0.35 процентни пункта спрямо юли (-0.29%). През август миналата година тези влогове са били договаряни при средна доходност от 0.00%.

Данните за възходящото движение на лихвените проценти идват на фона на затягането на паичната политика от централните банки по света, включително Европейската централна банка. Според прогнози на специалисти и на БНБ, това създава условия за покачване на лихвите у нас. Някои банки на българския пазар вече премахнаха таксите за свръхналичност по разплащателни сметки, като обосноваха решението си именно с политиката за повишаване на лихвите на ЕЦБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com