Разходите по бюджета на Държавното обществено осигуряване с 2.4 млрд. лева над приходите

4250
Разходите по бюджета на Държавното обществено осигуряване с 2.4 млрд. лева над приходите
Снимка: БГНЕС

Разходите по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) надхвърлят приходите с 2.4 млрд. лева към края на месец април тази година, сочат данните на Националния осигурителен институт за консолидирания бюджет на ДОО.

За първите четири месец на настоящата година, размерът на отчетените приходи достига 3.03 млрд. лева. Това представлява 31.3% изпълнение на заложения план за годината. Постъпленията нарастват със 157.8 млн. лева спрямо същия период на предходната 2021 година.

НОИ отчете колко пари отидоха за ковид, великденски и други добавки към пенсиите до края на април 2022 година

491,3 млн. лева са дадени към 30 април, 2022 година за т.нар. "ковид добавки" към пенсиите. Става въпрос за 60-те лева, съобщават от НО...

В същото време, отчетените разходи по бюджета на ДОО достигат 5.47 млрд. лева към края на месец април. Сумата представлява 32.5% от заложеното в плана за годината. Разходите нарастват минимално с 19.7 млн. лева на годишна база.

Най-големият разход по бюджета на ДОО традиционно са разходите за пенсии, които възлизат на 4.7 млрд. лева за първите четири месеца на годината. Това представлява 33.3% изпълнение на заложения план за тази година. Данните показват, че изплащането на пенсиите у нас струва средно около 1.17 млрд. лева на месец.

Разходите за пенсии нарастват със 7.8% или 341.5 млн. лева спрямо същия период на миналата година. Средствата за изплащане на добавките за пенсионерите (ковид добавка и еднократна добавка за ваксинирани пенсионери) не са предвидени в бюджета на ДОО за тази година, като идват от сметки за чужди средства на НОИ, разкрити в края на миналата година с постановление на Министерски съвет.

Тези средства са осигурени от преизпълнението на данъчните приходи по държавния бюджет от миналата година. Това обаче не се отнася за разходите за изплащане на великденските добавки и допълнителните компенсаторни суми за разликата до размер на дохода от пенсии през декември 2021 година.

Следващият най-голям разход по бюджета на ДОО са разходите за изплащане на парични обезщетения и помощи по Кодекса за социално осигуряване. За първите четири месеца на тази година те възлизат на 690.7 млн. лева, което представлява 30.2% изпълнение на заложения план за 2022 година. Сумата намалява с 43 млн. лева спрямо същия период на преходната година.

Сребърният фонд покрива изплащането на пенсиите за едва 3 месеца

Държавният фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система, по по-популярен като Сребърен фонд, би стигнал за изпл...

Разходите за мярката 60/40, целяща запазване на заетостта на работници и служители в икономически дейности, засегнати от COVID-19 кризата, възлизат на 157.2 млн. лева, като 131.9 млн. лева също идват от сметка за чужди средства, разкрита в края на миналата година, а останалите 25.3 млн. лева са от одобрените в бюджета на ДОО за тази година 300 млн. лева.

Общият размер на отчетените трансфери (нето) по консолидирания бюджет на ДОО към месец април, които трябва да покрият разликата между приходите и разходите, възлиза на 2.42 млрд. лева, сочат данните на НОИ.

Учителски пенсионен фонд

Отчетените приходи в Учителския пенсионен фонд към 30 април са в размер на 26 млн. лева, което представлява 24,6% изпълнение на плана за годината. Постъпилите приходи са с 1.8 млн. лева по-малко в сравнение със същия период на 2021 година.

Общо отчетените разходи на Учителския пенсионен фонд към 30 април са в размер на 21.3 млн. лева, което представлява 31.1% изпълнение на плана за годината. Извършените разходи са с 4.2 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2021 година.

Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“

Отчетените приходи към 30 април са в размер на 1.046 млн. лева, което представлява 41.9% изпълнение на плана за годината. Постъпилите приходи са с 312.3 хил. лева по-малко в сравнение със същия период на 2021 година. Общо отчетените разходи са в размер на 264.1 хил. лева, което представлява 5,6% изпълнение на плана за годината. Извършените разходи са с 1.455 млн. лева по-малко в сравнение със същия период на 2021 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Кой е виновен за неравноправните клаузи в договорите за бързи кредити?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси