Шефът на ББР призна: Няма да си върнем част от кредитите

7106
Шефът на ББР призна: Няма да си върнем част от кредитите
Снимка: Личен архив

"Факт е, че няма да си върнем част от задълженията. За кредита от 150 млн. лева с информацията, която имаме към днешна дата, считаме, че 70% от експозицията не може да бъде възстановена", заяви изпълнителният директор на Българската банка за развитие Цанко Арабаджиев.

Пред bTV той коментира и осемте отпуснати кредита за общо 1 млрд. лева. По думите му и към момента продължава кредитният портфейл на ББР да е концентриран върху тях: "Някои погасиха част от задълженията. Плащането върви добре".

Окончателно: Министър Лорер поема контрола над ББР

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се урежда преминаването на Българската...

Арабаджиев обясни, че седем фирми си плащат редовно. Един кредит е в просрочие около 4 месеца и банката предприема мерки.

"Кредитът е 150 млн. лева. Не мога да кажа кой стои зад кредита. Действията ни ясно ще покажат коя е проблемната фирма. Към онзи период е било максималното, което банката може да отпусне. Скоро след като е отпуснат кредитът, е попаднал под мораториум от БНБ по време на COVID кризата, това позволяваше да не се плаща главница и лихва. Първата вноска трябваше да върне януари", каза още изпълнителният директор на ББР.

Кредитното досие на лицето не е изобщо впечатляващо, допълни той.

От думите на Арабаджиев стана ясно, че в по-голямата си част условията по въпросните кредити не са добри за банката - дълги погасителни планове, или концентрирани в последните вноски, ниски лихви, но в същото време има бизнеси зад кредитите.

ББР обяви кредити за помощ за скъпия ток - за малък и среден бизнес

Необезпечени кредити в помощ на малкия и среден бизнес заради скъпия ток, които ще се връщат в рамките на 12 месеца, ще отпуска Българс...

"Първо направихме преглед. От големите осем кредита подадохме два сигнала до компетентните органи още есента, а за всички останали все пак има бизнеси и при тях няма големи проблеми. Изпратихме сигнал до прокуратурата и за кредит от около 100 млн. лева. Не мога да кажа за какво е изтеглен, защото е конфиденциално, но не е за нещо конструктивно", съобщи той.

Директорът на ББР добави, че сега банката иска да подпомага на малкия и средния бизнес: "Процедурата по кандидатстване е като във всяка друга банка. Целта е да можем максимално да опростим процеса. Голяма част от мерките са срещи с хората в страната. Вратите на ББР са широко отворени за гражданите. Досега са били затворени, за да се раздават кредити на "нашите хора".

Попитан дали лихвите на кредите ще се повишат, каквито са прогнозите, той обясни, че инфлацията е прекалено голяма и единственото нещо, което биха могли да направят централните банки, е да затегнат вливането на пари в икономиката.

"Мерките, които вече са взети, са да спират количествените улесненията и да увеличат лихвите, за да се справят с инфлацията. В следващите 6-12 месеца ще се увеличават лихвите. Ще се вдигне базовата стойност, на която е отпуснат кредита", заяви той.

Лорер: ББР е отпуснала 16 кредита за над 14,4 млн. лв.

Новият състав на Управителния съвет на Българската банка за развитие е отпуснал 16 кредита на обща стойност 14,4 млн. лв. Това съобщи м...

За продажбата на служебната кола на бившия шеф на ББР, Арабаджиев коментира, че през лятото автомобилът е купен от фирма. От думите му стана ясно, че той няма служебен автомобил, а шофира личния си - Шкода, както и че използва градския транспорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Кой е виновен за неравноправните клаузи в договорите за бързи кредити?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси