Твърдение: За две седмици НАП "откри", че не е събрала над 1 млрд. данъци за 2022 година (ВИДЕО)

7915
Твърдение: За две седмици НАП "откри", че не е събрала над 1 млрд. данъци за 2022 година (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Само преди седмица директорът на Националната агенция за приходите Борис Михайлов се похвали пред медиите, че 6,4 млрд. лева са постъпленията в агенцията към 17 март, което е със 752 млн. лв. или близо 13% повече спрямо същия период на миналата година. Това беше опит за успокоение след спада на събираемостта на данъците през януари

Друга гледна точка за ситуацията в НАП обаче показа лидерът на "БОЕЦ" Георги Георгиев в пряко включване във Facebook. Той започна с това, че в края на миналата година от сдружението са изпратили традиционните си въпроси по Закона за достъп до обществена информация към агенцията за събираемостта.

"На 17 януари получихме отговор. В него се казва, че общият размер на допълнително установените задължения по ДДС по издадени ревизионни актове от НАП за 2022 година е в размер на 131 млн. лева, а задълженията за корпоративен са 38 млн. лева", информира Георгиев. Според тези данни несъбраните данъци за миналата година са 169 млн. лева.

По думите му, тези суми са изглеждали "много занижени", затова от "БОЕЦ" са потърсили среща с ръководството на НАП, която се състояла без на нея да присъства Борис Михайлов. 2 седмици по-късно обаче от сдружението получават нов отговор на същото запитване, но информацията в него е коренно различна. Още: 16 млрд. лева е източеното през XXI век в България ДДС, Горанов не знаел

"Във второто писмо, което е от 27 януари, след срещата ни в НАП, се казва, че общият размер задължения по ДДС по издадени ревизионни актове от НАП за 2022 година е в размер на 800 милиона лева, а задълженията по корпоративен данък са почти 230 млн. лева", разказа Георгиев.

Според вторите данни общата сума от несъбрани данъци за 2022 година е над 1 млрд. лева.

"Ние не сме сигурни, че и тази информация е достоверна, защото явно една от двете не е. Едната със сигурност не е вярна, възможно е и двете да не са верни. Ако приемем обаче, че втората е вярна, този над 1 млрд. лева несъбрани данъци за 2022 година повдига още повече въпроси, например - защо НАП мълчи, защо служебният кабинет мълчи, защо прокуратурата мълчи", коментира още лидерът на "БОЕЦ". 

Сбъркан филтър

Георгиев допълни, че от сдружението са поискали информация от НАП откъде идва разликата в двете писма. Отговорът е бил повече от любопитен - сбъркан филтър в електронната система.

"Получихме отговор, че при първото писмо тези занижени стойности са получени, защото е сбъркан някакъв филтър в електронната система, който трябва да отчете данните. Но кой залага този филтър, кой носи отговорност, кой поддържа електронните системи на НАП, кой може да ги манипулира? На тези въпроси нямаме отговор", каза още той. Още: Прокуратурата няма да разследва дали има откраднато ДДС за 16 млрд. лева

"Ето заради такива ситуации НАП от 2 години е изключена от международния обмен на информация. Една разлика от 5 пъти в две писма, в рамките на 2 седмици е твърде смущаваща", коментира експертът Любомир Венков, също част от сдружение "БОЕЦ". 

Венков даде и пример за укриване на ДДС - схема, която според него се прилага години наред. Той разказа следното - да речем, внасят се домати от чужбина, но на много ниска цена. Върху нея НАП си събира ДДС-то. След това обаче вносителят продава на търговците само такова количество от доматите, което отговаря на истинската, пазарна цена. Останалата част се продава без документи по борси и тържища. В този пример стана дума и за Красимир Каменов-Къро и как е имало акция срещу зеленчуковата борса в "Слатина" едва когато Къро, според прокуратурата, станал заплаха за главния прокурор Иван Гешев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Разходите за пенсии скочиха с двуцифрен процент спрямо миналата година

Димитър Манолов за великденските добавки: А защо има хора, които получават 526 лв. пенсия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com