5 неща, които научихме в Шампионска лига през тази седмица

962
5 неща, които научихме в Шампионска лига през тази седмица
Снимка: Guliver/GettyImages

Осминафиналите в Шампионска лига приключиха и вече знаем имената на всички четвъртфиналисти. Жребият е в петък от 13:00 часа българско време, а отборите, които очакват своята съдба, са Реал Мадрид, Атлетико Мадрид, Барселона, Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд, Ювентус, Лестър, Монако.

Вниманието ни след тази седмица определено заеха изненадите, които поднесоха "монегаските" и "лисиците", като голяма част от рубриката ни днес е насочена към тяхното представяне и, съответно, елиминираните от тях отбори - Манчестър Сити и Севиля.

Монако поднесе още една изненада в Шампионска лига

Монако поднесе мини сензация в Шампионска лига, след като стигна до мечтаната победа с 2 гола разлика над Манчестър Сити и се класира...

1. Манчестър Сити не е отборът, който си мислите, че е

С идването на Хосеп Гуардиола всички очакваха "гражданите" да бръкнат дълбоко в джоба на своя собственик, да направят селекция от 300-400 милиона паунда и мигновено да се превърнат в европейска сила. Никой обаче, дори за момент, не си помисли, че английският тим всъщност започва нов проект, а първият сезон на испанеца на "Етихад" е по-скоро опознавателен, отколкото насочен към всички възможни титли.

"Небесносините" имаха натоварено трансферно лято, но то беше насочено към привличането на млади футболисти като Лирой Сане, Габриел Жезуш, Джон Стоунс и Илкай Гюндоган - всички на възраст под 25 години. Нолито и Браво бяха закупени за дълбочина на състава, а практиката ще продължи и през идното лято. Ръководството на клуба, в лицето на Чики Бегиристайн, осъзна, че единствено с мултимилионни трансфери и високи заплати няма как да се търси сериозен европейски пробив, а именно заради това беше взет и Хосеп Гуардиола - да бъде лидер на новия проект на "Етихад". Манчестър Сити отпадна в крайна сметка от Шампионска лига и го направи след загуба от по-неопитен и по-млад отбор в лицето на Монако. Но сезонът, както вече споменах, е опознавателен, а английският тим тепърва ще се сблъсква с грешки на растежа. И, не забравяйте, това е нормално, защото в Сити осъзнаха това, което и Челси проумя с годините - топ отбор не се става само с много пари. Трябват време и култура. Към настоящия момент Пеп разполага с всички предпоставки, но пътят няма да е нито кратък, нито лек.

2. Никой не иска Монако в следващата фаза на турнира

Приказката на Лестър в Шампионската лига продължава

Приказката в Шампионската лига за все още действащия шампион на Англия Лестър продължава. "Лисиците" успяха да наваксат пасива си от 1:...

Помните ли преди две години, когато Димитър Бербатов водеше атаката на тима, а "монегаските" се подиграха с Арсенал? Сега направиха абсолютно същото, но в далеч по-голямо зрелище срещу Манчестър Сити. Те отстраниха два от най-добрите английски отбора и го сториха по коренно различен начин и в двата случая. Причината - Леонардо Жардим.

Непосредствено след мача в анализа си върху Монако триото специалисти в bTV си позволиха да кажат, че отборът е играел грозно преди две години и заради руския си собственик сега изповядват по-атакуващ футбол (перифразирам, но това беше основната идея). И тогава, и сега треньор е един и същ човек - Леонардо Жардим, и е крайно време да му бъде отдадено заслуженото. Той е един от редките видове, които не се притесняват да изменят визията си за отбор. Монако е един от най-дисциплинираните в тактически план тимове, въпреки че ядрото на клуба е от 22-годишни таланти. А португалският наставник също така е от малкото, които нямат нужда от определени футболисти за своята схема, защото е достатъчно тактически поливалентен, за да промени своите разбирания според състава, с който разполага. Именно той е причината никой да не иска Монако - Жардим има на свое разположение млади суперталанти, които му вярват безрезервно и го доказват във всеки мач. И ще продължат да го правят въпреки младостта и липсата на опит.

Втората част прочетете в Sportlive.bg!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com