Фортуна обича аутсайдерите и красивите истории - ако не вярвате, питайте Лестър

1281
Фортуна обича аутсайдерите и красивите истории - ако не вярвате, питайте Лестър
Снимка: Guliver/GettyImages

Шампионът на Висшата лига Лестър получи нов шанс от съдбата в Шампионска лига, след като "лисиците" избегнаха куп титани и се паднаха с финалиста в турнира от миналия сезон Атлетико Мадрид. Освен че възпитаниците на Крейг Шекспир няма да играят с отбори като Реал, Байерн, Барселона и Ювентус, те ще бъдат домакин на реванша - психологическо предимство още преди старта на сблъсъка.

"Дюшекчиите" са един от най-добрите отбори в Европа. В това няма спор, след като Атлетико е единственият отбор, взел титлата от Барселона в Ла Лига в последните 5 години. Освен това воденият от Диего Симеоне тим записа два финала в най-комерсиалния клубен турнир в последните 3 издания. Защо тогава казваме, че Лестър е извадил късмет?

Жребият за ШЛ уреди уникални дербита

Две огромни по заряд, класа и според история дербита се заформиха в четвъртфиналите на Шампионска лига.  Церемонията на жребия се...

Причината се крие във факта, че през настоящия сезон халфовата линия на мадридчани се представя под нивото, демонстрирано през последните три сезона. Дали заради контузии, дали заради спад във формата, полузащитата на тима се представя посредствено, особено срещу по-слаби съперници, които играят дефанзивно. Саул Нигес и Коке са най-големите длъжници на своя тим, и то след сезон, в който бяха най-добрите играчи на Симеоне, редом до Антоан Гризман. Привличането на Николас Гайтан се оказа провал, а Атлетико не издържа на темпото на Реал, Барселона и Севиля в Примера дивисион.

Диего Симеоне изгради футболна култура на "Висенте Калдерон", който в спортните среди се нарича "grinding". Буквален превод трудно можем да дадем, но в основата си представлява стил, основан на силна защита и философията, че бавното темпо и минималните победи са по-важни от красивата игра. И докато Атлетико се превръщаше в европейски гранд, съперниците му се научиха да играят срещу този стил. Особено по-слабите отбори редовно измъкват точка или дори 3 от Симеоне и компания поради простата причина, че халфовата линия на тима все още не е свикнала да печели мачове, в които трябва да гради атаките на тима сред куп от играчи, пазещ се дълбоко в своята половина.

Втората част четете в Sportlive.bg!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com