Франция е новият световен шампион по футбол след скандален и зрелищен финал

29252
Франция е новият световен шампион по футбол след скандален и зрелищен финал
Снимка: Getty Images/Guliver

Франция е новият световен шампион по футбол! След 1998 година, французите за втори път покориха най-големия футболен връх, при това във финал, който ще се помни дълго. "Петлите" надделяха с 4:2 над Хърватия, но освен дъждът от голове, този финал ще се запомни и с две много спорни отсъждания в полза на французите, които им донесоха два гола.

Не особено учудващо хърватите поеха инициативата в самото начало, като Модрич и Ракитич с креативността си дадоха превес във владеенето на топката, а отляво Перишич тормозеше доста френската защита.

Франция е на финал на Световното по футбол

С типичния за Световното първенство по футбол 2018 гол след центриране от корнер Франция успя да излъже Белгия в първия полуфинал межд...

Както обаче Хърватия изгледаше по-добре, така Франция вкара гол още при първата си възможност. Французите получиха нарушение отдясно за фаул срещу Антоан Гризман, макар че отсъждането беше доста спорно (вижте ВИДЕО), но потърпевшият изпълни с чудесно центриране към далечната греда, а там Манджукич закачи с глава топката и я направи неспасяема за Субашич – 1:0 за "петлите".

Бързо обаче „шахматистите” успяха да възстановят паритета. Те натиснаха, на три пъти успяха да си извоюват преки свободни удари и в третия случай, след добро центриране и връщане към дъгата на наказателното поле, където Перишич я намери със страхотен удар и я вкара в левия ъгъл на френската врата – 1:1.

В 35-тата минута обаче, центриране към Блес Матюиди доведе до игра с ръка на Перишич, който беше скочил зад халфа на Франция. Последва гледане на видеоповторение и в крайна сметка – дузпа за французите, след като явно голмайсторът на хърватите игра с ръка, но споровете дали беше умишлено или не със сигурност ще продължат много дълго време. Зад топката застана Гризман, който излъга елегантно Субашич и вкара топката в долния десен ъгъл – 2:1.

До края на полувремето хърватите стигнаха до две опасни разбърквания пред Льорис, като в първия случай можеше да се стигне до автогол точно на Матюиди.

Сръбски политик нарече Джокович "идиот" заради подкрепата му за Хърватия

Бившият номер 1 в света Новак Джокович отнесе сериозни критики в родината си Сърбия, след като обяви, че подкрепя отбора на Хърватия на...

Веднага след почивката балканците натиснаха и Льорис трябваше да спасява удар на Перишич, после Мбапе се измъкна от Вида, който малко го задържа – достатъчно, за да не е дузпа и Субашич да се намеси. Льорис пък за малко да допусне гол след центриране и то при засада на Манджукич, но все пак изби. Точно когато напрежението беше стигнало върхова точка, фенове на хърватите пробиха охраната и излязоха на терена, което за кратко прекъсна мача.

В 59-тата минута обаче всичко свърши. Нов пробив на Мбапе доведе до пас към Гризман, той върна на Погба, който успя да си осигури позиция за стрелба и с левия крак намери мрежата на хърватската врата – 3:1.

Само пет минути по-късно 19-годишната звезда на ПСЖ Килиан Мбапе заби четвърти пирон в хърватския футболен ковчег. Той получи топката на границата на наказателното поле и стреля през Вида в долния десен ъгъл на Субашич, който не видя добре топката и беше тръгнал в другата посока – 4:1. Така Мбапе, с четвъртото си попадение, стана първият тийнейджър след Пеле през 1958 година, който вкарва гол на финал на Световно първенство по футбол.

Хърватия, обаче, не се предаде и в 68-та минута върна един гол след грешка на Льорис в стил „Кариус”. Френският вратар тръгна да лъже Манджукич, вместо да ритне топката напред и опитният хърватин успя да го блокира, с което от рикошета кълбото влезе във френската врата – 4:2.

Какво се случи по-нататък във великия мач - НАУЧЕТЕ в Sportlive.bg.

След краха на мечтата за титла, Англия остана и без медали

Белгия победи отбора на Англия с 2:0 и така завоюва третото място на Световното първенство по футбол 2018. Попаденията за белгийците от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Испания и Бразилия сътвориха драматичен 6-голов трилър, Франция надви трудно Чили (ВИДЕО)

Нов обрат прати Украйна на Евро 2024, дузпи класираха Грузия и Полша (ВИДЕО)

Белингам спаси Англия срещу Белгия в последната секунда, Австрия разби Турция (ВИДЕО)

Възраждането на Германия продължава - Нидерландия е подчинена, Роналдо и Португалия се изложиха (ВИДЕО)

Забраниха на над 1600 британски хулигани да посещават мачовете от Евро 2024

Европейски колос вади 100 милиона евро за звезда на Барселона

Олимпийски шампион с Бразилия изгоря за 2 години, опитал да манипулира допинг проба

Ужас: Наркокартел заплаши семейството на световен шампион със смърт

Спорт по телевизията днес - 26 март 2024 г.

Ливърпул, Байерн или Реал: Шаби Алонсо е направил своя избор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com