Историческо: 12 от най-големите клубове в света се обединиха за старт на Суперлига

3695
Историческо: 12 от най-големите клубове в света се обединиха за старт на Суперлига
Снимка: Getty Images/Guliver

Дванадесет от най-големите европейски клубове заявиха, че планират да стартират Суперлига, въпреки заплахата от международна забрана за участие в състезания под егидата на УЕФА и ФИФА за тях и техните играчи.

"Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер Милано, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм Хотспър се събраха като клубове съоснователи на Суперлигата", се казва в изявление на групата. Всъщност, официално зад изявлението застават Реал, Барселона, Милан, Ювентус, Ливърпул и Манчестър Юнайтед. А президентът на Реал Флорентино Перес заяви, че ще "закарат футбола на полагащото му се място".

Александър Чеферин разкри има ли план за създаване на "Суперлига"

Президентите на УЕФА и Асоциацията на професионалните футболни клубове в Европа Александър Чеферин и Андреа Аниели отрекоха категорично...

"Три допълнителни клуба ще бъдат поканени да се присъединят към тях преди началото на учредителния сезон, който ще започне възможно най-скоро", се казва в съобщението, цитирано от АФП, предаде БГНЕС.

Идеята беше новото състезание да стартира през сезон 2023 - 2024 година, но според БНТ стартът ще е още от август, 2021 година. Според The New York Times всеки клуб, който влиза в лигата, ще вземе 400 000 000 долара (т.е. над 4 пъти повече, отколкото взе победителят в Шампионската лига Байерн през 2020 година), а БНТ съобщава за награден фонд 3 500 000 000 евро! Планира се 20 клуба да участват в състезанието, като 5 ще минат квалификации. Вече има слухове, че заради това няма да има Шампионска лига и Лига Европа през следващия сезон!

УЕФА обяви, че ще наложи жестоки санкции на клубовете, които планират да се отделят в Европейска суперлига, както и на техните играчи - участващите клубове да бъдат извадени от всички състезания под егидата на УЕФА, както и играчите им да не играят в състезания, управлявани от ФИФА - но самата ФИФА все още не заплашва директно с това. По-рано се появиха информации, че големите европейски грандове от Англия, Италия и Испания планират да се отделят в собствена Суперлига, която да замести Шампионската лига.

Отива ли си Шампионската лига заради нов мегапроект?

Водещи европейски клубове работят върху създаването на елитна футбола лига, която може да се превърне в конкуренция на Шампионската лиг...

От УЕФА потвърдиха, че са получили такава информация и заплашиха въпросните клубове с много тежки наказания и изключване от организацията, като европейската футболна централа е подкрепена от английските, италианските и испанските футболни власти. "Замесените клубове ще бъдат изключени от участие във всякакви турнири на местно, европейско и световно ниво, а на техните играчи ще бъде забранено да представляват националните си отбори", заявиха от УЕФА.

"Ако такова нещо се случи, искаме да подчертаем, че ние, английската, испанската, италианската футболна федерация, също и ФИФА и всички наши членки, ще бъдем обединени в опитите си да спрем този циничен проект, който е базиран на егоистичните интереси на няколко клуба във време, в което обществото се нуждае от повече солидарност от всякога. Искаме да благодарим на отборите от другите страни, най-вече френските и немските, че са отказали да участват", допълват от европейската централа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

2 гола за 3 минути: Мечтаният дебют на Зидан за Франция (ВИДЕО)

Дани Алвеш подлуди комшиите си с шумен купон, след като излезе от затвора (СНИМКА)

Испания и Бразилия сътвориха драматичен 6-голов трилър, Франция надви трудно Чили (ВИДЕО)

Нов обрат прати Украйна на Евро 2024, дузпи класираха Грузия и Полша (ВИДЕО)

Белингам спаси Англия срещу Белгия в последната секунда, Австрия разби Турция (ВИДЕО)

Възраждането на Германия продължава - Нидерландия е подчинена, Роналдо и Португалия се изложиха (ВИДЕО)

Забраниха на над 1600 британски хулигани да посещават мачовете от Евро 2024

Европейски колос вади 100 милиона евро за звезда на Барселона

Олимпийски шампион с Бразилия изгоря за 2 години, опитал да манипулира допинг проба

Ужас: Наркокартел заплаши семейството на световен шампион със смърт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com