Платини: Не съм направил нищо нередно

2124
Платини: Не съм направил нищо нередно
Снимка: Getty Images/Guliver

Адвокатите на Мишел Платини заявиха, че бившият президент на УЕФА не е направил "абсолютно нищо нередно" и поясниха, че той не е бил арестуван тази сутрин, а само разпитан като свидетел. По-рано днес френските медии съобщиха, че Платини е задържан във връзка с акция, която разследва корупционни практики при избиранието на Катар за домакин на Световното първенство през 2022-ра година.

Платини бе един от 24-те члена на Изпълнитления комитет на ФИФА, които през 2010-та година взеха спорното решение да дадат домакинството на Мондиал 2022 на Катар, а във връзка с разследването днес бе разпитан и бившият и бившият вътрешен министър на Франция от времето на президента Никола Саркози - Клод Геан.

Футболната легенда и бивш президент на УЕФА Мишел Платини е арестуван

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини е арестуван по подозрения в корупция във връзка с присъждането на домакинството на Световното п...

Представителите на Платини заявиха, че техният клиент също не е бил разпитан, а просто призован като свидетел по продължаващото разследване. "Той не е направил абсолютно нищо нередно и потвърди, че е абсолютно незапознат с фактите по случая", се казва в изявление на неговите представители и адвоката му Уилям Бърдън.

БГНЕС припомня, че Катар получи правото да приеме Световното първенство след гласуване на Изпълнителния комитет на ФИФА в края на 2010-та година, като победи кандидатурите на САЩ, Южна Корея, Япония и Австралия. Изборът на ФИФА предизвика доста критики от медии и експерти и бе определен като "високорисков", като още в дните след решението на ФИФА имаше обвинения в получаване на подкупи от страна на членовете на Изпълкома. Заради високите температури в Катар се взе и безпрецедентното решение Световното първенство да се проведе през декември, което означава, че всички първенства в Европа ще бъдат прекъснати за повече от месец в края на 2022-ра година. Катар също така е и най-малката по територия държава, която ще бъде домакин на Мондиал, като е три пъти по-малка от Швейцария, която прие първенството през 1954-та година.

От 24-те членове на Изпълкома на ФИФА, които избраха кандидатурата на Катар, включително и Платини, 16 вече са подали оставка, отстранени са или са под наблюдение.

Това не са първите проблеми на Платини със закона, като в момента той изтърпява четиригодишна забрана за участие и посещение на всякакви футболни дейности, след като бе намерен за виновен за получаването на нерегламентиран хонорар на стойност 2 милиона швейцарски франка от страна на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер.

Платини: Използвахме измама на световното през 1998 г.

През 1998-а година Франция и Бразилия се изправиха на финала на Световното първенство по футбол. Тогава сензационно Зинедин Зидан и ком...

Мишел Платини е един от най-легендарните френски футболисти в историята, като е трикратен носител на Златната топка и бе определен от ФИФА за шестия най-велик футболист на 20-ти век. През 1984-та година той извежда Франция до титлата на Европейското първенство, а година по-късно печели и Купата на европейските шампиони с тима на Ювентус. През 2007-ма година той победи Ленарт Йохансон в президентските избори на УЕФА и бе на поста до края на 2015-та година, когато бе уличен в корупционни практики и наказан от Етичната комисия на ФИФА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

2 гола за 3 минути: Мечтаният дебют на Зидан за Франция (ВИДЕО)

Дани Алвеш подлуди комшиите си с шумен купон, след като излезе от затвора (СНИМКА)

Испания и Бразилия сътвориха драматичен 6-голов трилър, Франция надви трудно Чили (ВИДЕО)

Нов обрат прати Украйна на Евро 2024, дузпи класираха Грузия и Полша (ВИДЕО)

Белингам спаси Англия срещу Белгия в последната секунда, Австрия разби Турция (ВИДЕО)

Възраждането на Германия продължава - Нидерландия е подчинена, Роналдо и Португалия се изложиха (ВИДЕО)

Забраниха на над 1600 британски хулигани да посещават мачовете от Евро 2024

Европейски колос вади 100 милиона евро за звезда на Барселона

Олимпийски шампион с Бразилия изгоря за 2 години, опитал да манипулира допинг проба

Ужас: Наркокартел заплаши семейството на световен шампион със смърт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com