1 млн. лв. са щетите последните наводнения в Габровско

618
1 млн. лв. са щетите последните наводнения в Габровско

1 милион лева са щетите от последните наводнения в района на Габрово. Това каза кметът на града Таня Христова.

Според нея, за да се намалят щетите при евентуални бедствия е добре да бъдат съкратени сроковете за отпускане на помощта за превенция и да се увеличат средствата в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. 

Намалена до 50 м е видимостта на прохода Шипка

Намалена до 50м е видимостта на прохода Шипка поради мъгла, информира за Радио „Фокус” Велико Търново дежурният в Областно ...

"Това, което се случва е, че в подобни ситуации за аварийно-възстановителните работи, ние сме принудени да ангажираме фирми, които работят със свои средства, а често пъти, ситуацията показва, че възстановяването на тези задължителни и неотложни ресурси. Пристигат при нас, чак след шест, седем, осем, десет месеца…", каза Христова пред БНР. 

Кметът на Велико Търново Даниел Панов предложи приоритетно да се финансират отдавна подготвените проекти на общините за почистване на речни корита и премахване на наноси. 

"Проектите, които са приоритет за общините, там, където има проблеми при наводняване на градове и села, да започнат с тези проекти да се отпускат частично средства за отремонтирането", каза Панов и добави: "Тъй като следващият голям проблем е процедурите, които трябва да се правят по Закона за обществени поръчки. Вече ние сме в началото на летния сезон и предполагам, че ще има още доста валежи, а също и в есенните месеци, така че, превантивната дейност е най-важна за една община, но средства няма в нито една българска община, които да бъдат отделяни за такъв вид дейности".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com