Случаи на тормоз върху деца с увреждания разкриха дълбоки противоречия в Габрово

13725
Случаи на тормоз върху деца с увреждания разкриха дълбоки противоречия в Габрово
Снимка: Pixabay

Сериозно напрежение се натрупа в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в град Габрово след взаимни обвинения за тормоз върху деца.

На редакционната си поща Actualno.com получи няколко видеоклипа, които представят различни във времето случаи на вербална агресия от страна на детегледачки и служители в специализираната институция. На някои от материалите дори се вижда, че грижещите се за децата посягат физически на малчуганите, които са с различна степен на психически увреждания.

В центъра тлее напрежение между ръководство и служители и се разменят непрекъснати обвинения, че децата се използват като параван за изясняване на междуличностни търкания.

Заради така създалата се ситуация от Община Габрово са сезирали Агенцията за закрила на детето и прокуратурата на база на постъпили видеоматериали и обяснения за случващото се в центъра. Междувременно и представител на омбудсмана Мая Манолова - Ева Жечева, се е срещнала с работещите в специализираното заведение, за да изясни случая. 

Eкип на Actualno.com посети Габрово, за да се опита да разбере имало ли е тормоз върху деца в центъра във времето назад и какви са аргументите на засегнатите страни.

Откъде започва всичко?

Срещнахме се с Маринела Лазарова, ръководител на центровете "Хризантема" и "Мирни дни".

Тя разказва, че напрежението в "Хризантема" се отключва още през декември 2016 година. Тогава в институцията е имало проблемно дете, което е изведено с диагноза параноидна шизофрения. Според директора девойката е създавала проблеми с поведението си и персоналът трудно се е справял с нея. Лазарова уточнява, че момичето не е било агресивно, а просто е правело бели, в резултат на което някои от служителите в центъра са били категорични, че ако то не бъде изведено, те ще напуснат работа. Лазарова разказва, че девойката хвърляла играчки, късала личните вещи на служителите на смяна, разсипвала храна, обръщала саксии с цветя. Всичко това, според ръководителя, е описано в рапортите, които са писали детегледачите в центъра.

Маринела Лазарова споделя, че докато е била обаче на работа, социалният работник Йорданка Милчева е започнала да трупа наблюдения, че именно персоналът на центъра предизвиква поведението у момичето. Наблюденията на Милчева са по отношение на някои от колегите в центъра, който обиждали и се държали грубо с девойката.

Маринела Лазарова казва, че по това време е сигнализирала директора на дирекция "Образование и социални дейности" в Община Габрово Даниела Василева и по думите ѝ нямало никаква реакция.

Маринела Лазарова

Тогава социалният работник решава да заснеме междувременно зачестилите, по думите на Лазарова, случаи на агресия към момичето с умствена изостаналост. Това се случва малко преди девойката да бъде изведена от центъра. Йорданка Милчева съобщава на ръководителя, че служители на заведението провокират агресията в момичето. На един от клиповете се вижда как хигиенистката Татяна Донева, назначена по-късно и като детегледачка, крещи в състояние на афект на момичето, нарича я "мискинка мръсна", като казва, че я е "гнус" от девойката и посяга с парцал, за да я удари.

Става ясно, че момичето бива изведено на 27 декември 2016 година, като е настанено в Дома за възрастни с психиатрични разстройства в село Радовци, община Дряново.

По думите на Лазарова, нещата след този случай се успокояват и “няма регистрирано друго такова преднамерено поведение в други потребители на центъра”. До април 2017 година.

Ново напрежение

През април 2017 г. Йорданка Милчева попада на дежурство при медицинската сестра Донка Калчева, която се държи грубо с момче, което, по думите на Милчева, е взело лакомства и е накъсало парите от чантата ѝ. Ситуацията отново е заснета на видео от социалната. На нея се вижда как медицинската сестра крещи на момчето, като го обвинява, че ѝ е ровило в чантата, нарича го "говедо", "маймуна гадна", заканва се да му счупи главата и посяга към него, като се чуват плесници. Тъй като клипът е заснет в гръб на медицинската сестра, а детето е пред нея, не става ясно къде точно го удря. Краткото видео завършва с думите на медицинската сестра към момчето "Ще те смажа!", което се опитва да се защити и прикрива лицето си с ръце.

След тази случка Донка Калчева тръгва по лекарски консултации заради сериозни здравословни проблеми, като от май месец 2017 година до октомври същата година е в болнични и отпуска.

Последният клип, заснет от Милчева, е от септември 2017 година, с детегледачката Татяна Донева, която отправя закани към друго дете, за което става ясно, че е хиперактивно. На клипа се вижда как Донева казва на малчугана, че "ще му обърше два шамара" и му забранява да гледа телевизия.

“Много трудно беше да се хване точно момента, защото те (детегледачките - бел. ред.) започнаха да се пазят много от нас. Когато ние сме там, те са други", разказва Мариела Лазарова за поведението на една част от служителите, когато в центъра е била Йорданка Милчева.

"Бяхме решили, че ще предприемем стъпки по сигнализиране на компетентните органи, но точно в този момент г-жа Донева взе болнични и след това ме помоли да ѝ дам отпуска и се върна на работа едва на 20 октомври 2017 година", уточнява още ръководителката.

Жалба до омбудсмана и проверки в центъра

Лазарова разказва, че две седмици след това в процеса на подготовка на входирането на сигнали до прокуратурата пристига информация в центъра за жалба, изпратена до омбудсмана Мая Манолова. По думите на Лазарова, жалбата е срещу нея като ръководител и срещу социалния работник.

Междувременно комисия с председател Даниела Василева, директор на дирекция "Социални дейности и образование" в Община Габрово, влиза в центъра, за да разследва Лазарова и Милчева за, цитирам - “кражби и злоупотреби”. Това става на 6 ноември 2017 година.

Комисията е създадена със заповед на кмета на Община Габрово Таня Христова. Ръководителят на центъра твърди, че не знае кой е входирал жалбата, която чак по-късно е била показана.

Лазарова посочи, че атаките срещу нея и Милчева започват през ноември, а междувременно във времето Даниела Василева е била уведомявана от Лазарова за различни случаи на агресия в центъра от страна на персонала към децата.

Ръководителят на "Хризантема" разказва, че е правила ненадейни проверки и е виждала ситуация на заключено дете в стая, а обяснението на служителите на смяна било, че детето много буйствало, те не можели да се справят и затова му давали успокоителни и го държели заключено по време на обяда, когато то трябвало да се храни с другите деца.

Лазарова сподели, че вече си мисли, че част от служителите се ползват с някакви протекции, щом на неколкократни сигнали за тяхното поведение към децата не се предприемат мерки. Според нея директорът на дирекция "Социални дейности и образование" към Община Габрово Даниела Василева е оставала "всеки път" равнодушна, когато Лазарова ѝ е разказвала за ситуации в центъра.

Ръководителят на специализираното заведение отбеляза, че Василева не се е качвала в центъра, за да провери как стоят нещата, дори просто да подложи на съмнение онова, което Лазарова ѝ споделя.

Предположения и съмнения

Маринела Лазарова допуска, че от момента, в който тя става работодател на служителите в центъра (през април 2017 година, като неин работодател съответно остава Община Габрово), на тях започва да не им харесва начина на работа и политиката на по-строг контрол, която се въвежда, по думите ѝ, за "налагане на правила".

Според Лазарова основният инициатор на напрежението е една от детегледачките, Кинка Недялкова. Ръководителят уточни, че на 15.01.2017 година Недялкова е подала заявление за напускане по лични причини, което е прието от Лазарова. Другите, които поддържали напрежението, били хигиенистката детегледачка Татяна Донева, медицинската сестра Донка Калчева и Лора Костова, възпитателка, която пък искала, по думите на Лазарова, нейната оставка.

Гледната точка на социалния работник Йорданка Милчева

Милчева потвърди, че от април месец 2017 година се усеща напрежение в работата. И според нея служителите на центъра провокират децата.

Йорданка Милчева

Социалната каза, че е напуснала специализираното заведение, защото била "обидена" на Община Габрово за начина, по който е провела проверката си. Тя заяви, че никой не им е обяснил какви “кражби и злоупотреби срещу лични вещи на персонала” разследва назначената от 6 ноември комисия, а че компетентните лица идват на проверка по сигнал конкретно срещу нея и Лазарова. По думите и на двете по време на проверката не е поискана никаква документация. Те казаха, че в крайна сметка никой от проверяващите не искал и да чуе за насилие в центъра.

По думите на Лазарова и от Дирекция "Социално подпомагане" са приели “за чиста монета” казаното от служителите на центъра, които пък обвиняват за напрежението именно Милчева и ръководителката.

Милчева подчерта, че един от клиповете, на който се вижда агресията срещу дете, със сигурност е показван на Даниела Василева, макар и в неформална среда, но не са били предприети мерки.

Още жалби, още сигнали

Лазарова уточни, че на 11 януари тази година е входирала официално сигнал до Окръжна прокуратура град Габрово, който съдържа видеоматериалите от центъра. На 18 декември 2017 година тя е входирала и сигнал до омбудсмана Мая Манолова.

Тя отбеляза, че срещу нея и социалната валят жалби и в Дирекция "Социално подпомагане".

Периодично сега ме подсещат как трябва да напусна и непрекъснато ми се дават срокове. Тези срокове се дават от директор на дирекция и кмет", сподели още Лазарова пред екипа ни.

Тя твърди, че в присъствието на кмета Таня Христова, Даниела Василева и персонала на центъра на срещи в началото на декември 2017 година е разказвала за обидно отношение към деца и настанени в центъра и въпреки това е била молена да напусне.

"Обяснението ми за всичко до момента е стремеж към потулване на случая. Смятам, че Таня Христова е подведена от г-жа Василева категорично", уточни Лазарова. Това потвърди и напусналият социален работник Йорданка Милчева.

И още един нюанс - храните от БЧК

Ръководителят на центъра разказа, че докато наскоро е била в отпуск, нейната заместничка Лора Костова си е позволила да раздава от хранителните пакети за децата от БЧК на служителите на дома срещу подпис. Става дума за брашно, ориз, захар и други, давани на персонала.

За финал Лазарова отбеляза, че се е опитвала да прави много компромиси, съзнавайки трудността и отговорността на работата на всеки в центъра, но не би оправдала крайностите и насилието.

Във втората част от разследването на Actualno.com научете гледните точки на детегледачките, медицинската сестра и реакцията на институциите по темата.

Редакцията на Actualno.com поддържа тезата, че Вие, нашите читатели, не трябва да ставате свидетели чрез унизителна картина на поредните случаи на насилие в обществото ни и че децата, които са заснети на тези клипове, не бива да бъдат показвани дори със затъмнени лица. Ето защо напълно умишлено няма да Ви покажем видеоматериалите, с които разполагаме.

Текст и снимки: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com