10 грешки при отглеждането на патладжан, които не бива да допускаме

30362
10 грешки при отглеждането на патладжан, които не бива да допускаме
Снимка: Eric Michelat / Pixabay

Опитните градинари знаят, че патладжанът е доста труден за отглеждане. Поради това не всички се осмеляват да засадят това иначе толкова полезно растение в градина си, познато още и като син домат. От друга страна, с подходящите грижи може да получите добра реколта от вкусния зеленчук. Основното нещо при отглеждането на патладжани или така наречените сини домати е да се избегнат следните грешки, тогава отличната реколта е гарантирана!

1. Късно засаждане

Като резултат от твърде късното засаждане на семената за разсад следва намалена реколта.

2. Не премествайте разсада, а засадете семената в по-големи и тъмни саксии

Когато разсадът се сгъсти и е необходимо да се премести, неговата коренова система понася много трудно трансплантацията. Ето защо семената за разсад е по-добре да се посяват директно в по-големи и тъмни на цвят саксии с торф, така че патладжанът да не се пикира. Освен това по-тъмните саксии помагат за затоплянето на корените в слънчевите дни.

3. Не прекалявайте със светлината

Често разсадът за патладжан се подлага на 24-часово осветление, а за перфектния си растеж той изисква по-кратка осветеност, така че ако от 18:00 до 8:00 часа сутринта го покривате с непрозрачни капаци, това ще ви осигури по-бързото му развитие. Когато растенията започнат да цъфтят, премахнете капаците, за да могат пчелите да достигнат до цветчетата. Това е и подходящия момент да поставите колчета, за да предпазите растенията от падане и счупване по време на узряването на плода.

4. Не засаждайте патладжаните в близост до домати

Въпреки факта, че патладжанът и доматите принадлежат към едно семейство, когато ги садите в градината си, не е добре да бъдат заедно. Те не могат да бъдат на едно и също място, дори и на перваза на прозореца в периода на разсад.

5. Не забравяйте да наторите почвата

Това, че патладжаните не се нуждаят от торене, е заблуда. Подходящо е растенията да се подхранват с компост и инфузия от лопен. От време на време около растенията (особено в студен период) трябва да се поръсят въглени или пепел.

6. Не преполивайте растението

Патладжаните са чувствителни към влага. Преполиването води до развитие на гъбични заболявания, както и трудност при опрашване. Липсата на влага също е вредна, тъй като кореновата система се намира в горния слой на почвата. Сините домати трябва да се поливат обилно с топла вода, но без да се застоява. Когато поливате, не мокрете листата, в противен случай се увеличава рискът от заболявания.

7. Не разкопавайте почвата

Патладжаните обичат разрохкването на почвата, но да се избягва дълбокото разкопаване, т.е. то не бива да бъде по-дълбоко от 3 до 5 сантиметра. Желателно е да го правите след поливане.

8. Премахнете разклоненията, като оставите само няколко

Само с яйчени черупки можете да решите проблемите в градината

Повечето хора знаят, че консумацията на яйца носи много ползи за здравето на човешкия организъм. Но дали това се отнася и за техните че...

Контролирайте листната маса на растенията, като оставите 3-4 разклонения, а останалата част е по-добре да се премахне. Същото важи и за многото цветове, особено ако времето не е благоприятно. При добри климатични условия, броят на цветовете може да се увеличи.

9. Не късайте патладжаните, а използвайте ножица или нож

При събирането на плодовете много градинари просто ги късат, което наранява растението и може да доведе до инфекция. По-добре е да се използват ножици или нож.

10. Премахнете пожълтелите и болни лиса

Ако с времето не отстранявате болните листа, растението може да пострада от гниене. Така че просто изчиствайте пожълтелите листа и тези, които докосват земята. Когато се появят първите цветове, е по-добре е да откъснете издънките, които са под тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кои са грешките при вкореняване на мушкато във вода, които често правим?

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com