10 грешки при отглеждането на патладжан, които не бива да допускаме

30362
10 грешки при отглеждането на патладжан, които не бива да допускаме
Снимка: Eric Michelat / Pixabay

Опитните градинари знаят, че патладжанът е доста труден за отглеждане. Поради това не всички се осмеляват да засадят това иначе толкова полезно растение в градина си, познато още и като син домат. От друга страна, с подходящите грижи може да получите добра реколта от вкусния зеленчук. Основното нещо при отглеждането на патладжани или така наречените сини домати е да се избегнат следните грешки, тогава отличната реколта е гарантирана!

1. Късно засаждане

Като резултат от твърде късното засаждане на семената за разсад следва намалена реколта.

2. Не премествайте разсада, а засадете семената в по-големи и тъмни саксии

Когато разсадът се сгъсти и е необходимо да се премести, неговата коренова система понася много трудно трансплантацията. Ето защо семената за разсад е по-добре да се посяват директно в по-големи и тъмни на цвят саксии с торф, така че патладжанът да не се пикира. Освен това по-тъмните саксии помагат за затоплянето на корените в слънчевите дни.

3. Не прекалявайте със светлината

Често разсадът за патладжан се подлага на 24-часово осветление, а за перфектния си растеж той изисква по-кратка осветеност, така че ако от 18:00 до 8:00 часа сутринта го покривате с непрозрачни капаци, това ще ви осигури по-бързото му развитие. Когато растенията започнат да цъфтят, премахнете капаците, за да могат пчелите да достигнат до цветчетата. Това е и подходящия момент да поставите колчета, за да предпазите растенията от падане и счупване по време на узряването на плода.

4. Не засаждайте патладжаните в близост до домати

Въпреки факта, че патладжанът и доматите принадлежат към едно семейство, когато ги садите в градината си, не е добре да бъдат заедно. Те не могат да бъдат на едно и също място, дори и на перваза на прозореца в периода на разсад.

5. Не забравяйте да наторите почвата

Това, че патладжаните не се нуждаят от торене, е заблуда. Подходящо е растенията да се подхранват с компост и инфузия от лопен. От време на време около растенията (особено в студен период) трябва да се поръсят въглени или пепел.

6. Не преполивайте растението

Патладжаните са чувствителни към влага. Преполиването води до развитие на гъбични заболявания, както и трудност при опрашване. Липсата на влага също е вредна, тъй като кореновата система се намира в горния слой на почвата. Сините домати трябва да се поливат обилно с топла вода, но без да се застоява. Когато поливате, не мокрете листата, в противен случай се увеличава рискът от заболявания.

7. Не разкопавайте почвата

Патладжаните обичат разрохкването на почвата, но да се избягва дълбокото разкопаване, т.е. то не бива да бъде по-дълбоко от 3 до 5 сантиметра. Желателно е да го правите след поливане.

8. Премахнете разклоненията, като оставите само няколко

Само с яйчени черупки можете да решите проблемите в градината

Повечето хора знаят, че консумацията на яйца носи много ползи за здравето на човешкия организъм. Но дали това се отнася и за техните че...

Контролирайте листната маса на растенията, като оставите 3-4 разклонения, а останалата част е по-добре да се премахне. Същото важи и за многото цветове, особено ако времето не е благоприятно. При добри климатични условия, броят на цветовете може да се увеличи.

9. Не късайте патладжаните, а използвайте ножица или нож

При събирането на плодовете много градинари просто ги късат, което наранява растението и може да доведе до инфекция. По-добре е да се използват ножици или нож.

10. Премахнете пожълтелите и болни лиса

Ако с времето не отстранявате болните листа, растението може да пострада от гниене. Така че просто изчиствайте пожълтелите листа и тези, които докосват земята. Когато се появят първите цветове, е по-добре е да откъснете издънките, които са под тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Листни въшки по розите: Направете спрей, който незабавно ще убие вредителя

Колко често наистина трябва да поливате кактус?

Кои са грешките при вкореняване на мушкато във вода, които често правим?

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com