5 грешки, които допускаме при отглеждането на рози

42093
5 грешки, които допускаме при отглеждането на рози
Снимка: iStock

За да красят розите нашата градина, трябва да се грижим правилно за тях. Това не е трудна задача - дори градинар любител трябва да се справи с нея. Достатъчно е да се избегнат основни грешки.

Запалените градинари обикновено нямат проблеми с грижата за своите рози. Въпреки това, дори тези, които нямат опит, вероятно ще успеят да се справят.

Разтворът, от който розите ще цъфтят като луди

Розата е едно от най-красивите декоративни растения, отглеждани от векове по цял свят. Нейните цветове са в най-различни нюанси –...

Грешки при отглеждането на рози

Грешно място. Основното нещо е да изберете правилната позиция за розите. Тези храсти обичат слънцето, така че нека не ги поставяме на сянка или на проветриво място. Розите трябва да бъдат осветени от слънцето поне половин ден.

Лоша земя. Розите ще растат лошо в глинеста или песъчлива, водосборна и влажна почва - така че не ги избирайте за тях.

Рози след рози. Избягвайте да засаждате нови рози на мястото на старите, тъй като новозасадените растения могат да бъдат по-податливи на болести и вредители. Ако обаче искате да засадите роза отново там, не бива да забравяте да подготвите това място. Извадете всички стари корени от земята, изкопайте дълбока дупка, която засипете с пръст от мястото, където розата е израснала преди това.

Най-добрият лек за подмладяване на розите, който струва стотинки

Липса на хранителни вещества в почвата е основната причина, поради която розите спират да цъфтят. В случая се предприемат мерки за така...

Пресушаване на храсти. Обикновено засаждаме рози с отворена коренова система. Ако не е правилно закрепена, може да изсъхне, което прави невъзможно събирането на вода от почвата. За да не умре растението, трябва да се полива обилно веднага след засаждането.

Неправилно торене. Торенето има за цел да осигури на растението необходимите хранителни вещества. Въпреки това е по-добре да се въздържате от това третиране, тъй като торенето непосредствено след засаждането на розите може да попречи на тяхното вкореняване, а в екстремни случаи дори да унищожи кореновата система и да убие храстите. През сезона обаче розите трябва да се наторяват няколко пъти (обикновено започваме през април и приключваме най-късно в средата на месец юли), тъй като те консумират доста хранителни вещества през вегетационния период. Най-добре е да използвате многокомпонентни торове, предназначени за рози (защото имат балансиран състав) или пък компост – също е добър вариант.

Поръсване на рози. Разбира се, розите се нуждаят от вода, за да се развиват правилно, но пръскането им е грешка, тъй като води до развитие на гъбични заболявания по листата и цветята. Поливаме храстите рядко, но обилно, винаги насочваме струята вода към земята в основата на храста. Тази работа се извършва най-добре сутрин или ранен следобед, защото храстите, които се поливат при горещо слънце, ще бъдат изгорени от него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Защо пролетното пръскане с бордолезов разтвор на овошките е толкова важно

Кога се режат розите през пролетта

Този домашен тор ще съживи и най-изсъхналите цветя

Защо китайската роза не цъфти

Експерт: Засадете това цвете до зеленчуците и те ще са по-едри от всякога

Най-добрият тор за хортензията - 3 съставки, които всички изхвърляме

Засаждане на картофи - опитните градинари слагат това в дупката

Накиснете лука в това преди да го засадите в градината

Засаждане на лук през пролетта - сложете това в дупката, за да е богата реколатата

Пепел - как се използва в градината през пролетта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com