6 народни "торове", които развалят почвата и вредят на растенията

35371
6 народни "торове", които развалят почвата и вредят на растенията
Снимка: iStock

Всеки градинар иска да получи богата реколта от своята градина и подхранва разсада с различни торове. Но не всички средства са добри, някои водят до обратен ефект.

1. Пресен лопен

Най-известният тор е оборският тор. Съдържа много хранителни вещества, които са необходими за растежа и развитието на културите. В пресния лопен концентрацията на полезни елементи е твърде висока. Ако поставите този ценен тор при корена, растенията ще получат химически изгаряния и ще умрат. Трябва да изчакате година или две, когато оборският тор се превърне в хумус, или разредете малко количество във вода, поливайте леглата с тази инфузия.

Торене с бор - отрова или чудодейно лекарство

Борът има положителен ефект върху плододаването на домати, чушки и други култури, повишава сладостта на цвеклото и други кореноплодни к...

2. Калиев перманганат

Разтвор на калиев перманганат се използва за дезинфекция на семена, градински инструменти от спори на гъбични заболявания и други вредни микроорганизми. Някои градинари подхранват разсада с калиев перманганат. Не препоръчваме да правите това: калиевият перманганат е силен окислител, не може да се използва на кисели почви. На алкални е безполезен, тъй като съставът съдържа малка част от ценния калий, а манганът в тази форма не се абсорбира. По принцип, поливането на почвата е вредно, калиевият перманганат убива и полезните бактерии.

3. Дрожди

От невежество градинарите използват дрожди като тор. Но това не е правилно. Продуктът само стимулира растежа на почвените бактерии, не засяга растенията по никакъв начин. Трябва да се прилага заедно с пепел или органична материя. Освен това, по време на ферментацията, дрождите изразходват полезни вещества от земята (например калий и калций).

4. Сол

Тези домашни торове ще ви дарят с двойно по-богата реколта от КАРТОФИ

Картофите са един от най-предпочитаните и отглеждани зеленчуци. Всеки градинар им отделя специално внимание, защото целта му накрая е р...

Дори опитни градинари използват сол срещу нахлуването на мравки, охлюви и други насекоми. Но ние ще ви разочароваме: “белият прах" не вреди на насекомите, но на растенията и земята - много. А също така, поливат площите с физиологичен разтвор, за да се отърват от плевелите. Вярно е, че зеленчуците там също престават да растат. Когато водата се изпари, на повърхността се образува кора, растенията получават по-малко влага и кислород. За щастие, ефектите от алкализирането на почвата могат бързо да бъдат елиминирани. Изкопайте проблемната зона, смесете с пясък или хумус.

5. Бананова обелка

Банановите кори са с високо съдържание на калий, фосфор и магнезий. Тези микроелементи са необходими за градинските растения като въздуха: те стимулират фотосинтезата, растежа, цъфтежа. Кората се използва в суха или натрошена форма. Често торът се хвърля в дупките при засаждане. Но бананите съдържат и вещества, които подкиселяват почвата, влошават вкуса на плодовете и увеличават риска от гнилостни заболявания. Като цяло методът е много противоречив.

6. Сода

Добавката за печене не носи никаква полза за растенията. Освен това, зеленчуците не понасят натрий - културите спират да се развиват. Някои градинари смятат, че содата за хляб помага за алкализиране на киселата почва. Но в този случай ще ви трябва много сода. По-безопасно е да направите това с дървесна пепел или гасена вар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Листни въшки по розите: Направете спрей, който незабавно ще убие вредителя

Колко често наистина трябва да поливате кактус?

Кои са грешките при вкореняване на мушкато във вода, които често правим?

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com