9 зеленчука, които можете да отгледате от отпадъци

8910
9 зеленчука, които можете да отгледате от отпадъци
Снимка: iStock

Отглеждането на зеленчуци от хранителни отпадъци е забавен начин за повторно прибиране на реколтата.

1. Зелен лук

Най-често срещаното растение, което се отглежда за зеленина. Ако от зеления лук остане долната бяла част, тогава перата могат да се получат отново. Поставете стръкчето в чаша с вода, така че течността да стигне до средата на луковицата. Сменяйте водата през ден, скоро лукът ще даде корени и след две седмици отрежете първата реколта.

2. Праз лук

Този сорт лук се отглежда по същия начин като зеления. Поставете луковиците във водата, сменяйте течността и изчакайте корените. Празът може да се засади в съд с пръст или да се остави в чаша.

3. Салата

Марулята Ромен обикновено се продава с корени в малки чаши. Внимателно отстранете растението, прехвърлете в съд с вода. И когато листата започнат да растат, пресадете в контейнер с почва и не харчете големи пари за зеленина.

Не яжте тези зеленчуци сурови - съдържат вредни токсични вещества

4. Бяло зеле

Глава зеле е трудна за покълване, но с пънчето е доста бързо. Принципът е същият: сложете го в чаша с вода, сменете течността, уверете се, че зелето не е започнало да гние. Веднага след като се оформят корените, пресадете в контейнер с почва.

5. Джинджифил

Растението е популярно през зимата, когато е необходима подкрепа за имунитета. От настъргания и сух корен се прави чай от джинджифил с полезни добавки – мед, канела, мента, лимон. Life hack : полезна коренова култура може да се отглежда при домашни условия. Сложете част във вода, скоро ще поникнат издънки. Засадете в саксия с пръст, поставете на южния перваз на прозореца.След известно време коренът може да бъде изкопан, отрязан и върнат на земята.

6. Морков

Младите моркови се добавят към салати, супи, месни ястия. Зеленчуците са здрави и вкусни. След почистване не изхвърляйте горната част, поставете я в съд с вода и капак. Самата коренова култура, разбира се, няма да расте, но листата ще поникнат. Между другото, пресни блатове се получават по същия начин от цвекло или репички. За покълване можете да използвате не само вода, но и мокър пясък.

Това са НАЙ-полезните пролетни зеленчуци

7. Китайско зеле

Отрежете долната част на пекинското зеле (около 5 сантиметра). Сложете в чаша, поставете на хладно място и сменяйте водата на всеки 2-3 дни. Стъблото ще даде корени, а след две седмици ще се появят нови листа от горната част. Откъснете големите, оставете малките да растат.

8. Целина

Отрежете розетката в долната част на стъблото, поставете във влажна среда. След 7 дни ще поникнат млади листа - което означава, че е време за пресаждане в саксия с хранителен субстрат. При достатъчно осветление ще се развие много бързо и няма да се налага да бягате до магазина за добавка.

9. Ананас

Ананасът не е зеленчук, но не случайно е попаднал в нашата селекция: плодът може да се отглежда от върховете. Не изхвърляйте горната част с листа, изсушете за няколко дни и засадете в добре дренирана почва. Расте бавно, но лесно понася сушата. Първите плодове ще се появят след 2 години. Между другото, цъфти много красиво, можете да го отглеждате не за храна, а за декоративни цели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com