Ако искате ИНДРИШЕТО да е здраво и красиво, направете ТОВА

52490
Ако искате ИНДРИШЕТО да е здраво и красиво, направете ТОВА
Снимка: iStock

Индришето, наречено още дъхаво мушкато, е едно от най-често отглежданите цветя. Може да го срещнете по терасите, балконите и в домовете на много домакини. То цъфти в различни цветове, радва окото и душата. Ако и вие искате да си отгледате индрише у дома, трябва да знаете какви грижи изисква растението, за да бъде здраво и да ви краси дома ви дълго време.

Индришето се чувства добре на слънце, затова му изберете място у дома, което се огрява от слънцето. Ако го оставите на сянка, то ще порасте на височина, но ще бъде крехко и може да се счупи. Тогава се подрязва периодично, за да може да има компактна форма, която да не пречи на растежа му.

Кой би повярвал, че две саксии от това ЦВЕТЕ ви пазят от вируси

Може би на някои от вас ви се струва абсурдно, но запознати ли сте с благоприятните ефекти на растението мушкато? Част от неговото семе...

Не го преполивайте. Растението се радва на по-суха почва, отколкото на такава, в която ще плува. Това може да се случи лесно, защото листата съдържат власинки, които пречат на влагата да се изпарява. Ето защо не бива да прекалявате с поливането на мушкатото, в противен случай то може да започне да гние и да загине. Все пак, ако го оставите твърде дълго без вода, листата ще започнат да пожълтяват, после ще покафенеят и накрая ще опадат. Ако забележите подобно нещо, веднага го полейте и ще видите как скоро то отново ще живне.

Ако отглеждате индрише в градината, няма нужда да го подхранвате. Ако е в саксия, подхранвайте всеки месец по веднъж с балансирана тор. Препоръчителната доза се разрежда двойно. Добре е да се подхранва след периода на зимен покой, когато то се събужда. След това, ако има нужда. През зимните месеци не го подхранвайте.

Пролетта и есента са сезоните, подходящи да подстригване и оформяне на цветето. Тогава то има сили да се възстанови и оформи отново. Ако е по-голямо и силно растението, може да го подрязвате по всяко време на годината. Въпреки това по-малките растения се поддържат по-лесно.

През есента внесете растението на тъмно и хладно място. Така се приспива. Поливането е рядко, просто за да не изсъхне. Когато зимния период отмине, то се мести на светло, за да се събуди. Може да го изнесете и на открито, когато студеното време отмине.

Някои хитрини за по-добър цъфтеж и растеж при мушкатото

Докато мушкатото е в своя активен период на цъфтене, е добре да се подхранва почвата му поне веднъж седмично чрез подходящи торове, кои...

Вредителите по индришето най-често са листните въшки, белокрилката и щитоносните въшки. Растението се справя добре с тях като ги държи далеч благодарение на аромата си. Ако все пак видите такива, може да третирате с препарат или сапунена вода. Това е най-лесният начин за борба с вредителите по растението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com