Да си отгледаме ЛИМОН в саксия - как да го направим

33270
Да си отгледаме ЛИМОН в саксия - как да го направим
Снимка: iStock

Отглеждайте лимони, ако искате красиво и функционално растение в дома си. Гостите ви ще са очаровани от това растение, чийто аромат изпълва стаята. Купуването на вече отгледано лимоново дърво, за да си спестите усилия за засаждане, не е добра идея. Листата на лимоновото дръвче могат да пречистват въздуха, убивайки много от бактериите в него.

Когато купувате малко лимоново дърво, корените му не бива да бъдат сухи или покрити с мръсотия или влажни отпадъци. Не се опитвайте да отглеждате лимони от семена, тъй като обикновено не става – така че купете малък лимон и след няколко години ще стане дърво. Ще ви е нужна саксия с височина около 15 см и диаметър 15-16 см в горната част. Пробийте 5 до 10 малки дупки в дъното на саксията за отцеждане на излишъка от вода – така растенията няма да се повредят от преполиване.

Как да си отгледаме билки в саксия?

Зелените билки, отглеждани в саксия, са добър витаминен резерв по всяко време на годината. Какво и как може да се отглеждат у дома? Нау...

Поставете дренаж - стар глинен съд или камъчета на дъното на саксията. Също така поставете влажен речен пясък, който да попречи на мръсотията да попадне там. Не ви препоръчваме да пресаждате малки лимони в голяма саксия. Обемът на саксията e добре да се увеличава постепенно. Първата саксия трябва бъде в обем от 1 литър, следващата година се трансплантира до 2 литра, след 3 години - 10 литра.

Поставете засаденото растение на балкон или перваза на прозореца, като върховете на листата са обърнати към светлината. По време на горещо време лимоновите дръвчета е добре да са подложени на преки слънчеви лъчи. Не се препоръчва да местите лимона често, тъй като той ще изсъхне. Поливайте дървото, когато горният почвен слой изсъхне. Не оставяйте почвата в саксията да изсъхне напълно.

За да определите влажността на почвата, вземайте малка щипка почва всеки ден и я изстисквайте. Ако почвата е лепкава, няма нужда от поливане, а ако почвата е напукана, растенията се нуждаят от поливане. Хлорираната вода трябва да се постави в отворен съд за най-малко 24 часа преди да се използва за напояване. Хлорът е вреден за цитрусовите растения. През зимата водата, с която ще поливате лимонът трябва да се затопли до 30 градуса. Лейката трябва да се наведе над почвата, за да не се отмие при поливане или да не оголи корените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да не допускаме жилкова некроза по доматите

При отглеждане на гербери в градината - ето какво не се прави

При отглеждане на чери домати на открито - за какво да внимаваме

Как да предпазим чесъна от едноименната муха

Как се прави листно торене на домати

Дори най-упоритите плевели ще изчезнат, ако напръскате с това

Варосване на лозята през пролетта - трябва ли да се прави

Напръскайте прасковите с това през пролетта, за да берете сочни и сладки плодове

5 дървета, които привличат нещастие - НЕ ги засаждайте в двора си

Трябва ли да се варосват овошките преди Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com