Дифенбахия – eто защо не трябва да я отглеждаме вкъщи!

58215
Дифенбахия – eто защо не трябва да я отглеждаме вкъщи!
Снимка: iStock

Дифенбахия – това е много ефектно растение, което не само украсява интериора, но в процеса на фотосинтеза подобрява състава на въздуха в стаята. Големите ярки листа са не само наслада за окото, но те могат да причинят значителни вреди и да донесат осезаеми ползи за хората. Не е изненадващо, че това грандиозно цвете е свързано с много митове и легенди, слухове и суеверия. Дали можете да го отглеждате у дома? Защо да не го поставяте в детската стая?

Кратко описание и характеристики на цветето

Красивото вечнозелено растение Дифенбахия, никога не остава незабелязано, благодарение на големите си овални листа и тяхното оцветяване. Тъмно зелените листа с ярки, понякога дори бели ивици, тирета, точки, растящи върху плътни стъбла, образуват буен храст. Ако долните листа окапват, придобива формата на дърво и може да достигне височина от 50 сантиметра до 1,5 метра. В американския тропик Дифенбахията достига до височина от 2 метра, но не може да издържи тежестта на цвета.

У нас се отглежда като декоративно растение. Този невероятен храст цъфти всяка година с жълтеникаво-бели цветове. След цвета се образуват отровни оранжево-червени плодове.

Към момента съществуват над 50 вида дифенбахии, които се различават по окраската и формата на листата, височината до която може да достигне растението и други показатели. Обикновено листата му са пъстра комбинация от тъмнозелено, светлозелено, бяло и жълто. Може да го срещнете почти във всеки дом. Хората го харесват именно заради пъстрите му листа. Достига до 2 метра височина и обикновено в нашия географски пояс се отглежда като стайно растение.

Вреди на околните растения

Този красив декоративен храст краси всяка стая и му добавя енергия и изразителност. Но защо казват, че вреди на хората? Разказват, че са го използвали, за да накажат робите в плантациите, като ги карали да дъвчат или да държат парче от листата му в устата си. Известно време след това гърлото им набъбвало.

Факт е, че сокът от Дифенбахия съдържа някои алкалоиди, които дразнят кожата. Възможно е да се нараните, затова избягвайте контакт с кожата или очите. Но да се каже, че това растение е опасно за здравето на хората, които го отглеждат у дома, е силно преувеличено.

Грижите за растението, особено пресаждането трябва да се извършва с ръкавици, а след това просто измийте ръцете си със сапун и вода. Не е препоръчително Дифенбахията да се съхранява в детската стая или където има деца и домашни любимци. Въпреки че се смята, че животните, особено котките, никога не ядат вредни за тях растения.

Картофи: Как от 20 корена да се съберат 40 кофи с картофи

Възможно ли е от един корен да получите цяла кофа с картофи? Възможно е! И днес ще ви кажем как да го направите. Събрали сме в тази ста...

Дифенбахията не само е красиво растение, но и е в състояние да донесе осезаеми ползи. Не много хора знаят, че стайните растения имат своя “имунна” защита, така наречените антибактериални свойства. Дифенбахията не е изключение, тя съдържа летливи, които активно прочистват въздуха в помещенията от вредни микроорганизми. Освен това големите листа допринасят за овлажняване на въздуха. Можете да го поставите в наскоро ремонтиран апартамент и да се предпазите от алергии. Ако апартаментът се намира в непосредствена близост до промишлено предприятие или оживена улица, това цвете ще неутрализира вредното им въздействие.

Дифенбахията е желателно да присъства в домове и офиси, разположени в екологично неблагоприятни райони на града, като например близо до заводи и депа. Също така ефективно пречиства въздуха в затворени помещения.

Създава прекрасна атмосфера за интелектуалната концентрация и рационалното вземане на решения. Поставено в офиса или заседателната зала, растението помага на хората за бизнес и творчески проекти.

С една дума, за да си гледате красива дифенбахия трябва да уцелите правилното място и да полагате съответните грижи, като откриете златната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Правила за торене на ягоди, които растат на едно място в продължение на много години

Не правете това с теменужките: 5 често срещани грешки в грижата за тях

Кои тънкости при отглеждане на картофи помагат за богата реколта

Кога се махат долните листа на доматите

Как да не допускаме жилкова некроза по доматите

При отглеждане на гербери в градината - ето какво не се прави

При отглеждане на чери домати на открито - за какво да внимаваме

Как да предпазим чесъна от едноименната муха

Как се прави листно торене на домати

Дори най-упоритите плевели ще изчезнат, ако напръскате с това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com