Градинар даде златни съвети, по които да отгледаме изобилие от домашни малини

29385
Градинар даде златни съвети, по които да отгледаме изобилие от домашни малини
Снимка: Magdalena Kozikowska / Pixabay

Няколко прости правила са необходими, за да запазим храстите с малини в перфектно състояние. Само така можем да разчитаме на богата реколта от вкусни и изключително полезни плодове. Повишаването на производителността им се постига през втората година след засяването им. Малините са любима храна и на децата, което прави тези растения още по-голям приоритет в домашната ни плодова градина. За лечебни цели в редица рецепти от народната медицина се употребяват както узрелите плодове, така и листата им. Затова вижте как по най-добрия начин може да си отгледате домашни малини.

Много слънце

Малините не виреят добре на твърде сенчести места, затова ги засадете на добре осветено от слънчевата светлина място. Расте и в прохладен климат.

Добро поливане

Няколко пъти през лятото направете изобилното напояване, което да увеличи производителността на плода. През останалото време просто поддържайте почвата влажна, тъй като засушаването й води до загуба на реколтата.

Правилно торене

Растението се нуждае от богата, влагозадържаща почва. Подхранването на почвата с естествени органични торове само може да увеличи добрите резултати. Ако пръстта е бедна, на пролет и на есен я наторявайте с хумус, пепел, естествена тор от компостер (не повече от 10 килограма тор на 1 квадратен метър почва).

Отстраняване на младите издънки

Всяка година в края на юни месец прекършвайте върховете на младите издънки, които се появяват през вегетативния период, пораснали на височина не по-малка от 30 сантиметра. Техният растеж отнема хранителните вещества от растението и води до намаляване на реколтата. Не издърпвайте от почвата и не разкопавайте излишните издънки. Достатъчно е да ги отрежете внимателно от корена. След тази процедура от всяка пъпка, разположена в основата на листата, през лятото ще порасне бъдеща плодоносна клонка. През следващите години малината не трябва да се подрязва повече.

Разрохкване на почвата

С цел да се запази влажността на почвата, не бива да я разкопавате, особено в областта на корените. В най-горещите периоди може да покриете участъците под растенията със стърготина, оплевена трева, слама или торф. Така ще запазите влагата в кореновата система.

Подвързване

Ако малините не са подвързани и изправени добре, долните части на храстите остават засенчени и задушени и следователно няма да дадат много плод. Освен това, когато превържете малините, това ще ви помогне за събирането на реколтата.

Почистване и резитба

Малините се развиват много бързо, поради което се налага тяхната резитба, за да не се изродят. За най-добри резултати в края на юли отстранявайте 10-15 сантиметра от върховете на основните растения. След края на беритбата изрежете до основа плододаващите стръкове и ги изнесете от градината.

Защита от вредители

Малините рядко са засегнати от вредители и болести, но все пак ако това се случи, избягвайте употребата на химикали. Вместо това използвайте биологични методи на защита.

10 грешки при отглеждането на патладжан, които не бива да допускаме

Опитните градинари знаят, че патладжанът е доста труден за отглеждане. Поради това не всички се осмеляват да засадят това иначе толкова...

Как да съберете реколата малини?

Малините могат да се берат от средата на лятото до първата слана. Ще разберете дали са узрели, когато лесно можете да ги извади от растението, без да ги смачкате. Тези ароматни плодчета узряват по различно време, така че ще можете да им се насладите през целия сезон. Най-сладки са събраните през лятото.

Започнете да берете само яркочервените плодове като внимателно хванете и издърпате с палеца и показалеца. Трябва лесно да се отделят. Черните, златните и лилавите малини имат леко твърд плод. Ако цветът им е неоново червен, те са презрели. 

За какво са полезни малините?

Този вкусен плод може да добавите във фреш, комбиниран с портокал, нар, ябълки или други плодове, за да насърчите изгарянето на излишните мазнини и метаболизма, както и да детоксикирате организма си. А ако искате да се насладите на приятния им вкус в изкушаващ десерт, приготвите си вкусен малинов сладолед, сладкиш, сладко, смути или друго. Можете да се възползвате от малините, като си направите домашен балсам за устни или крем за хидратиране на кожата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com