Изгонете колорадския бръмбар без никакви химикали

32588
Изгонете колорадския бръмбар без никакви химикали
Снимка: iStock

Един от най-опасните вредители, който може да ви лиши от любимата картофена салата или хрупкавите домашни картофки, е колорадският бръмбар. Той е враг номер едно на картофите, така че ако сте ги засяли в градината си, трябва да се отървете от него и да предпазите насажденията си. Най-хубавото е, че това може да се случи и то без да третирате посевите си с каквито и да е химикали.

Онова, което трябва да знаете за колорадския бръмбар е, че той има много силно развито обоняние и се ориентира по миризмата. Точно затова можете да отвлечете вниманието му от картофите чрез силен аромат. Подходящи за целта са кориандър, чесън, зелен боб или невен. Когато сеете картофи, при изкопаване на дупката за тях поръсете малко семена кориандър. Така билката ще порасне при картофите и ще отблъсне колорадския бръмбар, "казвайки му", че там няма нищо за него.

Наторих всички растения с утайка от кафе. Няма да повярвате какво се случи

Вече е топло и всички обичаме да прекарваме максимално много време навън и да се наслаждаваме на слънцето. Ако прекарвате много време в...

Невен може да засадите покрай картофите, като по този начин ще ги предпазите от вредителя. Най-добрият начин да предпазите зеленчука от насекомото и неговите яйца е да напръскате картофите с разтвор с дървесна пепел. Ако имате такава от бреза, ще е страхотно, но и всяка друга ще ви свърши работа. За да е най-ефективен този метод, направете пръскането рано сутрин. Смесете 100 гр дървесна пепел и 10 л вода. Пръскайте картофите веднъж или два пъти седмично преди периода на цъфтеж. Можете да посипете картофите с пепелта сутрин, когато листата са влажни.

Друг начин да предпазите картофите от колорадски бръмбар е като посипете листата с царевично нишесте. То е отровно за насекомото и щом веднъж отхапе от листото, ще умре.

Пригответе си отвара от листа от орех, сварени за 10-15 минути. Разредете с 10 л вода. След три дни прецедете и полейте насажденията с картофи.

Чудесен начин да се отървете от вредителя е и чрез борови стърготини. Той не понася мириса им. За целта поръсете почвата с борови стърготини. Правете го на всеки две седмици, за да постигнете успех с колорадския бръмбар.

Правилно подрязване на петунията за обилен цъфтеж

Петунията е непретенциозно растение, което дълго време радва хората с красиви и ярки цветове. За да се превърне растението в наистина в...

Гарантираме ви, че след като опитате един от изброените методи за борба с колорадския бръмбар, той повече няма да припари до вашите посадени картофи и ще се радвате на богата реколта, за какво си мечтаете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com