Жегата през юли няма да съсипе доматите, ако направите това

57083
Жегата през юли няма да съсипе доматите, ако направите това
Снимка: iStock

Едно от хубавите неща през лятото са вкусните плодове и зеленчуци, събрали топлите слънчеви лъчи. А доматите, които закупуваме от супермаркета, определено не могат да се сравняват с домашната продукция, предлагаща наситен вкус и ценни витамини. Всеки земеделец желае да произведе най-добрия домат: твърд, сочен, сладък, ароматен и без недостатъци. Ако и вие искате по-вкусни, по-големи и повече зеленчуци, трябва да изберете най-добрите сортове, да ги засадите на правилното време и да предвидите проблемите, преди те да се появят. Ето и кои са тайните за отглеждане на добра реколта от здрави домати в домашни условия, които могат да ви помогнат да се сдобиете с по-вкусни, по-големи и повече на брой зеленчуци.

1. Почва 

Доматите се чувстват най-добре в богата, пропусклива и леко киселинна почва с pH от 6.5 до 6.8. С помощта на pH тестер може да определите дали има нужда да добавите нещо към пръстта, за да регулирате нейните показатели. Ако почвата е по-киселинна, прибавете малко доломитна вар, ако е твърде алкална, използвайте сяра или органичен компост.

Тези растения се развиват добре, когато са засадени дълбоко. Може да премахнете най-ниските листа, за да покриете повече от стъблото с почва. Когато доматите са посадени дълбоко, те израстват по-здрави и силни. Освен това в дупките за посев може да сложите смес от пръст и компост или шепа епсомова сол за подсилване на растежа.

2. Подхранване и грижа

Мулчирането (покриването) на почвата с натурални материали помага за запазване на влагата, предпазване от плевели и балансиране на температурата. Може да използвате листа, окосена трева, слама, борова кора или друг вид ограничен мулч, който не само предпазва земята, но я подхранва при постепенното си разграждане. Добре е да го сложите още при посаждането на доматите и слоят да е с дебелина около 5 сантиметра, за да осигури добра изолация.

Периодичното торене също помага за поддържане на оптималното здраве на доматите. Едни от натуралните продукти, които може да използвате са яйчени черупки и смляно кафе. Запазете утайката от сутрешното кафе, а след като изстине, я разнесете върху земята около корените. Прилагайте на 1-2 седмици, за да обогатите почвата с азот. От своя страна, натрошените яйчени черупки я зареждат с калций, като също се разпръскват около корените. Когато започнат да се разграждат, може да добавите нов слой.

За "сладост" опитните градинари препоръчват плодните растения да се подхранят с малко сол и пепел (1 супена лъжица сол и 1 чаена чаша пепел на 10 литра вода). Изсипете само 1/2 литър от този разтвор под всяко растение. За същата цел може да използвате и малко морска вода.

Епсомовата сол е богата на магнезий, който помага за добри резултати при доматите, чушките и цветята в градината. За да подхраните пръстта, добавете 1 чаена лъжица сол към всеки 3,5 литра вода и напръскайте земята около растенията (без да поливате листата). Използвайте този метод на всеки 1-2 седмици.

3. Вода и правилно поливане 

Влажността на почвата при доматите трябва да бъде висока. За най-добри резултати може да не ги поливате толкова често, но изобилно. Преполиването не е желателно - излишната влага ще доведе до воднисти домати. Избягвайте поливането със студена вода, особено когато температурата на въздуха е много висока. Използвайте престояла на слънце топла вода, като в нея може да добавите малко естествена тор (компост). За да хидратирате добре корените, може да поставите в почвата вертикална тръба, която да осигурява вода до по-долните пластове на кореновата система.

Няма да видите насекоми в градината, ако направите това в жегата

Искате дом без вредители, но не обичате да използвате пестициди? Тези препарати са изключително токсични и могат да навредят не само на...

4. Топлина и светлина

Засадете доматите там, където ще получават много светлина и ще са защитени от студени ветрове. Освен това те обичат топлината и няма да започнат да растат, докато температурата както на почвата, така и на въздуха не бъдат достатъчно високи. Може да ускорите затоплянето на почвата чрез покриване на площта за засаждане с черен или червен найлон няколко седмици, преди да започнете да засаждате растенията. Това допълнително затопляне ще помогне на зеленчуците да пораснат по-рано.

5. Подрязване и узряване

За да може растението да концентрира енергията си в изхранване на плодовете, е необходимо да се отстраняват малките издънки и листа. Периодично отчупвайте клончетата, които се разклоняват от основното стъбло и не носят плодове. Дълбокото напояване също носи важни ползи за доматите. 

Доматите трябва да узреят неоткъснати. Колкото по-дълго време са на растението, толкова повече хранителни вещества получават от него. Затова ги изчакайте да узреят напълно, преди да ги откъснете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Отглеждане на краставици - 3 грешки за появата на празни цветове

Съставката от аптеката, която гарантира буен растеж на разсада

Йод в градината - ето кога и как се използва

Торене на пипера с тебешир - кога и как се прави

Пръскане на краставиците с борна киселина - кога и как се прави

Топ 5 на най-добрите сортове краставици за ранна реколта

4 растения, които да засадите до краставиците - реколтата им ще се увеличи значително

В началото на април направете това и ягодите ще са отрупани с плодове

Често срещани болести при младия спанак: Ето как да се справите

Кога трябва да засадите патладжана в градината, за да имате богата реколта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com