Как да поливаме тиквичките в жегите за добра реколта?

20936
Как да поливаме тиквичките в жегите за добра реколта?
Снимка: iStock

Тиквичките са една от най-непретенциозните зеленчукови култури, отглеждането на която не създава сериозни проблеми. За добро развитие и обилно плододаване е важно да ги поливаме правилно. Ако не отделим дължимото внимание на тази процедура, тогава реколтата ще бъде много незадоволителна не само по отношение на количеството, но и на качеството.

През различните етапи на развитие на тиквичките, те се поливат по различен начин. За тази култура е важно не честото, а обилно поливане. Добре е да оставим почвата да изсъхне между поливанията, но всяко пресушаване и преовлажняване затрудняват развитието, а може да се стигне и до загуба на растенията.

Не трябва да има рязък преход от обилно поливане към засушаване. Това е особено важно за младите и още неукрепнали растения, които започват да боледуват и лошо плододават.

Четири са основните грешки, които се допускат при поливане на тиквичките:

1. Основна грешка, която се допуска при поливането е температурата на водата. Тя трябва да бъде не по-ниска от +10-12 градуса по Целзий. Не се замисляме за това, но поливането със студена вода стресира растенията, а в резултат на това плодовете забавят развитието си и много по-често се получава загниване. Най-добрият вариант е водата да е престояла на слънце поне един ден.

Как да ускорим растежа на краставицата

2. Прекомерното поливане преди плододаване води до формиране на изобилие от мъжки цветове. Много често се наблюдава, че изобщо няма завръзи. При появата на първите бутони поливането трябва да се съкрати до минимум, но да не пресъхва почвата – тя се мулчира със суха трева, слама или друг подходящ материал. Преди плододаване тиквичките се поливат само след напълно изсъхване на почвата.

3. Когато тиквичките започнат вече да плододават, тогава е необходимо поливането да се увеличи. Водният обем трябва да бъде такъв, че почвата след поливане да остава леко влажна. В идеалния случай през този период е необходимо поливането да се осъществи по начин, позволяващ почвата да задържи влагата за 4-5 дни. Това зависи от конкретните климатични условия и вида на почвата.

Малките трикове при колтучене на доматите, които дават ефект веднага

Правилното и навременно колтучене на доматите регулира растежа им, а това е супер важно за плододаването, за качеството на узрелите пло...

4. При поливането листата трябва да се предпазват от мокрене, защото влагата може да предизвика гниене. Това често се случва, ако навън е по-студено и изпарението не е толкова активно. Полива се рано сутрин или вечер, когато слънцето клони към залез, за да не се получи изгаряне.

При много топло и сухо време поливане се прави не по-рядко от един път на три дни. Поливането се осъществява под всеки храст, а водата трябва да проникне на дълбочина 0,5-0,6 м. Преди формиране на завръзите за всеки храст са необходими около 10 л вода. След цъфтеж и появата на малките плодчета, тогава количествата се увеличават на 15 л.

Растения, които ще ароматизират дома ви

Корените на тиквичките са разположени на голяма дълбочина (могат да достигнат до 2 м) и това налага обилно поливане.

Когато над почвата се виждат корени, тогава те трябва задължително да се покрият с почва и мулчират.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Листни въшки по розите: Направете спрей, който незабавно ще убие вредителя

Колко често наистина трябва да поливате кактус?

Кои са грешките при вкореняване на мушкато във вода, които често правим?

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com