Как да се грижим за бегонията?

18479
Как да се грижим за бегонията?
Снимка: Nyles McNierney / Pixabay

Бегонията (лат. Begonia) има около 1000 разновидности, които растат в планините на надморска височина от 3000 до 4000 метра. Може да ги срещнете в тропическите дъждовни гори и субтропичните райони. Много от видовете растат в Южна Америка, Хималаите, планините на Индия, Шри Ланка, Малайския архипелаг и Западна Африка. Днес повече от една трета от всички видове от рода растат в Африка. Бегониите са открити през 17 век от монаха Чарлз Плумие, участвал в експедиция до Антилските острови. Ученият открива шест вида бегонии и ги наименува на своя приятел Мишел Бегон, губернатор на остров Хаити. Днес това цвете е едно от най-популярните растения както в градината, така и в дома на хората. В тази статия ще ви разкажем какви грижи да полагате за бегонията у дома. 

Лесни за отглеждане цветя, които буквално нямат нужда от вашите грижи

Грижа за бегонията у дома

Бегонията не обича промяната. Изберете място за нея в дома си и не я местете. Поставете я на добре осветено, но без пряка слънчева светлина. При цъфтеж бегониите се нуждаят от ярко осветление, така че най-доброто място е первазът на прозорците с изложение изток или запад. Оптималната температура за отглеждане през зимата и през лятото е 18 ºC. Горещините се понасят добре от бегонията. Това цвете обича висока влажност, но все пак не я пръскайте върху листата, защото може да доведе до поява на кафяви петна.

Саксии и почва

При засаждане на бегония трябва да започнете с избора на саксия за отглеждане на растението. Бегониите се нуждаят от малки саксии, най-добре от керамика. В твърде големи саксии може да има прекомерно овлажняване и по-късен цъфтеж. Почвата за бегонията може да бъде готова смес от магазин за цветя или можете да я направите сами от две части листна почва с добавка на една част торф, пясък и хумус.

Цветята, които могат да виреят на тъмно у дома

Засаждане

Подходящ сезон за засаждане е пролетта. Грудните бегонии трябва да се покълнали в сандъчета. Поставете ги на светло място при температура 16-18 ºC и висока влажност - 60-70%.

Поливане

Бегонията се нуждае от балансирана влага, но това не означава, че трябва да се полива често. Много по-важно е да се създаде достатъчно ниво на влажност на въздуха, в противен случай връхчетата на листата ще изсъхнат. Обилно поливане е нужно само в горещите летни дни, но трябва да проверите, защото водата не застоява в корените на бегонията. За поливане използвайте вода със стайна температура. Проверявайте влажността на почвата и поддържайте въздуха влажен.

Торене

Подходящ момента за наторяване е образуване на пъпките. Използвайте течен комплексен тор за цъфтящи растения два пъти в месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com