Как да се грижим за лалетата и зюмбюлите?

10969
Как да се грижим за лалетата и зюмбюлите?
Снимка: iStock

Пролетта е времето, когато всичко в природата се събужда и градините се изпълват с едни от най-красивите и уханни цветя.  Едни от най-прекрасните сред тях са лалетата и зюмбюлите, които ни пленяват с различните си цветове и невероятен аромат. И както повечето цветя, има някои особености при отглеждането им, които трябва да се спазват. 

Съвети как да се грижите за лалетата и зюмбюлите

Ако все още не сте засадили лалета или зюмбюли в своята градина, първото нещо, което трябва да направите в първите дни на пролетта, е да почистите добре мястото, където смятате да ги посадите. Прекопайте земята, почистете я от плевели и пръчки и подрежете храстите наоколо, за да им осигурите достатъчно слънце. Ето какво следва да направите оттук-нанатък. 

Ако засаждате за първи път нарциси и лалета, тези съвети са за вас

Зюмбюли

Засаждането на зюмбюлите на открито, трява да стане тогава, когато времето се затопли и нощните температури трайно се повишат и не са по-ниски от 10-12 градуса. Почвата следва да бъде рохка, за да може цветята да се развиват добре. Непосредствено преди засаждането е добре тя да бъде подхранена.

Идеалната тор за зюмбюлите и лалетата е смес от торф и гнили зелени растения. Избраните луковици на зюмбюла следва да се засадят на растояние между 10 и 15 см една от друга, нито повече, нито по-малко.

Ако времето предразполага образуването на слана е добре вечер дупките да се покриват с найлон, който да задържи топлината в тях и така да защити луковиците от измръзване.

Готово закупеното цвете можете да се пресади, като внимателно трябва да го извадите без да пипате корените му. Редовното поливане и подхранване на почвата, както и предпазването от резки промени в температурата са от голямо значение през първите дни, докато цветето свикне с новото си място. Спазите ли тези няколко препоръки, след няколко дни то ще се адаптира и ще започне да расте.

Ако правите тези 5 неща, лалетата ще цъфтят по-дълго

Лалета

Лалета можете да си засадите също през пролетта, когато времето се затопли и нощните температури се повишат. И при тях, както при зюмбюлите, следва да преминете през същата подготовка на терена, който сте определили. Пръстта трябва да е рохка, подхранена и добре затоплена, за да може растението да се развива добре.

При засаждането на лалетата трябва да се подготвят бразди, които да бъдат дълбоки 10-15см и да са на разстояние 25-30см една от друга.  Луковиците се засаждат внимателно на  растояние от поне 10 см и на 15-18 см дълбочина.

Оттук-нататък следва да се грижите за вашите цветя и да сте търпеливи. Не след дълго ще имате една прекрасна градина, която ще изглежда невероятно и ще ухае прекрасно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Листни въшки по розите: Направете спрей, който незабавно ще убие вредителя

Колко често наистина трябва да поливате кактус?

Кои са грешките при вкореняване на мушкато във вода, които често правим?

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com