Как да се грижим за лалетата и зюмбюлите?

10969
Как да се грижим за лалетата и зюмбюлите?
Снимка: iStock

Пролетта е времето, когато всичко в природата се събужда и градините се изпълват с едни от най-красивите и уханни цветя.  Едни от най-прекрасните сред тях са лалетата и зюмбюлите, които ни пленяват с различните си цветове и невероятен аромат. И както повечето цветя, има някои особености при отглеждането им, които трябва да се спазват. 

Съвети как да се грижите за лалетата и зюмбюлите

Ако все още не сте засадили лалета или зюмбюли в своята градина, първото нещо, което трябва да направите в първите дни на пролетта, е да почистите добре мястото, където смятате да ги посадите. Прекопайте земята, почистете я от плевели и пръчки и подрежете храстите наоколо, за да им осигурите достатъчно слънце. Ето какво следва да направите оттук-нанатък. 

Ако засаждате за първи път нарциси и лалета, тези съвети са за вас

Зюмбюли

Засаждането на зюмбюлите на открито, трява да стане тогава, когато времето се затопли и нощните температури трайно се повишат и не са по-ниски от 10-12 градуса. Почвата следва да бъде рохка, за да може цветята да се развиват добре. Непосредствено преди засаждането е добре тя да бъде подхранена.

Идеалната тор за зюмбюлите и лалетата е смес от торф и гнили зелени растения. Избраните луковици на зюмбюла следва да се засадят на растояние между 10 и 15 см една от друга, нито повече, нито по-малко.

Ако времето предразполага образуването на слана е добре вечер дупките да се покриват с найлон, който да задържи топлината в тях и така да защити луковиците от измръзване.

Готово закупеното цвете можете да се пресади, като внимателно трябва да го извадите без да пипате корените му. Редовното поливане и подхранване на почвата, както и предпазването от резки промени в температурата са от голямо значение през първите дни, докато цветето свикне с новото си място. Спазите ли тези няколко препоръки, след няколко дни то ще се адаптира и ще започне да расте.

Ако правите тези 5 неща, лалетата ще цъфтят по-дълго

Лалета

Лалета можете да си засадите също през пролетта, когато времето се затопли и нощните температури се повишат. И при тях, както при зюмбюлите, следва да преминете през същата подготовка на терена, който сте определили. Пръстта трябва да е рохка, подхранена и добре затоплена, за да може растението да се развива добре.

При засаждането на лалетата трябва да се подготвят бразди, които да бъдат дълбоки 10-15см и да са на разстояние 25-30см една от друга.  Луковиците се засаждат внимателно на  растояние от поне 10 см и на 15-18 см дълбочина.

Оттук-нататък следва да се грижите за вашите цветя и да сте търпеливи. Не след дълго ще имате една прекрасна градина, която ще изглежда невероятно и ще ухае прекрасно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com