Как да задържим орхидеите живи у дома: 5 неща, които трябва да знаете

17328
Как да задържим орхидеите живи у дома: 5 неща, които трябва да знаете
Снимка: iStock

Орхидеите са красиви и елегантни растения, но понякога може да се окаже трудно да ги задържим да цъфтят у дома. Липсата на цвят на орхидеята е сигнал, че нещо не е наред. В следващата статия ще разгледаме 5 основни причини, които могат да доведат до това и как да ги преодолеем.

Неправилно осветление

Орхидеите изискват правилно осветление, което е от съществено значение за тяхното развитие и цъфтеж. Липсата на достатъчно светлина или излагането им на прекомерна слънчева светлина може да се отразят отрицателно върху растението. За редовно цъфтене на орхидеята у дома е необходимо да осигурим дневна светлина с продължителност от най-малко 10-12 часа. Подходящо място за разполагане на саксията е на източен или западен перваз на прозореца, където растението да получава разсеяна светлина.

6 полезни съвета за отглеждане на ОРХИДЕИ у дома

Ниска влажност и температура

Орхидеите са тропически растения и изискват висока влажност и определена температура за успешен растеж и цъфтеж. Въздухът с висока влажност от 70-80% и температурата между 25-30°C през лятото и 20-23°C през зимата са идеални за тях. Разликата между дневните и нощните температури от 5-7°C също е важна за цъфтежа. Можем да повишим влажността на въздуха като използваме специални овлажнители, поставим растенията заедно с други растения или контейнери с хладна вода в стаята. През зимата трябва да отдалечим саксиите от радиатори и други източници на отопление, които може да изсушат въздуха.

Неподходяща почвена смес

Орхидеите изискват специална почвена смес, която осигурява минимална влага около корените и свободна циркулация на въздуха. Никога не трябва да засаждаме орхидеите в градинска почва. Почвата за отглеждане на орхидеи трябва да съдържа субстрат от мъх, торф и едро зърнест пясък. По-добре е да закупим готова почвена смес, специално предназначена за отглеждане на орхидеи.

Направете това и орхидеята няма да спира да цъфти

Неправилно поливане

Правилното поливане е от съществено значение за развитието и цъфтежа на орхидеите. Те не понасят нито изсушаване, нито прекомерно намокряне на корените. За определение на интервалите между поливанията трябва да наблюдаваме състоянието на субстрата и корените. Преди следващото поливане субстратът трябва да изсъхне напълно, а корените да придобият сребристо-сива "плака". Поливането се извършва чрез потапяне на саксията във вода за 1,5-2 часа. Не трябва да наливаме твърде много вода, а само да покрием долната трета част на саксията. Излишната вода трябва да се отцеди, за да не причини кореново гниене.

Добри съвети за отглеждане на орхидея у дома

Кореново гниене

Кореновото гниене е сериозен проблем, който пречи на развитието и цъфтежа на орхидеите. Гнилите корени не могат да доставят необходимите хранителни вещества на растението. Причините за гниенето са често свързани с прекомерно преовлажняване на почвата и ниски стайни температури.

За да разберем степента на проблема, трябва да извадим растението от саксията и да почистим корените от почвата. Изгнилите черни или тъмнокафяви корени трябва да се отстранят. За да задържим нашите орхидеи да цъфтят у дома, трябва да осигурим правилно осветление, оптимална влажност и температура, подходяща почвена смес, правилно поливане и да предотвратим кореново гниене. Ако следваме тези препоръки, нашите орхидеи ще процъфтят и ще ни радват с красиви цветове през цялата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Пепел - как се използва в градината през пролетта

Поливане на ягодите - ето какво трябва да знае всеки градинар

Отглеждане на краставици - 3 грешки за появата на празни цветове

Съставката от аптеката, която гарантира буен растеж на разсада

Йод в градината - ето кога и как се използва

Торене на пипера с тебешир - кога и как се прави

Пръскане на краставиците с борна киселина - кога и как се прави

Топ 5 на най-добрите сортове краставици за ранна реколта

4 растения, които да засадите до краставиците - реколтата им ще се увеличи значително

В началото на април направете това и ягодите ще са отрупани с плодове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com