Как се отглежда петуния и какво лекува?

11929
Как се отглежда петуния и какво лекува?
Снимка: iStock/ Guliver

Малко дами не биха харесали това цвете. Може да бъде видяно навсякъде, където можете да го засадите: пред блока, на первази, балкони, в градини. Това е едногодишно тревисто растение от рода на картофите. Името му произхожда от Бразилия и означава „тютюн“, защото много си прилича. Растението цъфти през май-юни и се размножава със семена през февруари-март. Не е трудно да се грижите за него, така че се препоръчва и за начинаещи градинари.

Садене:

Започнете да отглеждате растението на закрито още през януари, като засеете в почва, обогатена на торф семената му. Почвата е добре да бъде обогатена с хранителни вещества. Засяват се семената му, като не е необходимо да се заравят. Каскадните сортове се създават от резници. Дори разсадът се нуждае от умерен вид поливане, хранителна  почва и достатъчно слънце. За да украсите балкона си с петуния през лятото, растението се  отглежда най-добре в самополивни кутии. Така няма опасност от преполиване и се развива добра коренова система. Докато растат, петуниите могат да използват постоянно двойно дъно на водата, така че ще се рехидратират, ако е необходимо.

Как става засаждането на цветя в градината?

Торене:

За да се насладите на петуниите, трябва редовно да ги торите. Това се случва седмица след като ги засадите на ново място. Торете с богато на калий съединение на всеки 7-10 дни до август. Ако обаче торът, който използвате, е гнил или без азот, това ще намали цъфтежа.

Поливане:

Поливайте дъното на саксията с лейка за вода. Температурата на водата трябва да бъде 20-22 градуса. Покълнете за 7-10 дни, режете разсад 1-2 пъти и прехвърляйте саксиите 7-8 пъти.

Саксийни цветя, които са лесни за отглеждане

Кога и къде цъфтят?

Петуниите обичат слънцето, така че ако искате красиво, здраво растение, поставете го на слънчево място. Петунията цъфти в красиви цветове от май до късна есен. На пазара можете да намерите различни сортове и кръстоски между няколко сорта.

Съвети за градинаря:

Петуниите обичат светлината. Не е капризно цвете, но ако е в саксия, редовно му давайте компост. Те не обичат вятъра, така че изберете защитено място, което е защитено от силен дъжд. В противен случай листата ще изгорят. Най-често се подхранва с калиеви торове. Пръскайте редовно за борба с листните въшки. Почиствайте редовно увехналите цветя и пожълтелите листа. Ако цветята изсъхват или листата пожълтяват, това е кореново гниене, така че се въздържайте от поливане.

Какви заболявания лекува?

Според народни лечители в Коста Рика, листата на петунията се използват за лечение на безсъние. Представлява чай от накиснати листа, но вместо с вряща вода, се залива с топла вода. Оставете непокрито за 25 минути. След това прецедете, подсладете с кленов сироп и добавете ванилия на вкус. Добре е чаят да се пие бавно и на малки глътки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Правила за торене на ягоди, които растат на едно място в продължение на много години

Не правете това с теменужките: 5 често срещани грешки в грижата за тях

Кои тънкости при отглеждане на картофи помагат за богата реколта

Кога се махат долните листа на доматите

Как да не допускаме жилкова некроза по доматите

При отглеждане на гербери в градината - ето какво не се прави

При отглеждане на чери домати на открито - за какво да внимаваме

Как да предпазим чесъна от едноименната муха

Как се прави листно торене на домати

Дори най-упоритите плевели ще изчезнат, ако напръскате с това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com