Какви грижи да полагаме за бегонията?

7645
Какви грижи да полагаме за бегонията?
Снимка: Jan Haerer / Pixabay

Бегония е огромен род растения с около 1500 вида, открити в тропически и субтропични райони почти по целия свят. Тези цветя са лесни за кръстосване, оттук и огромният брой сортове и разновидности, отглеждани от градинари по целия свят. Те имат изключително разнообразни цветове и хабитус – от храстовидни до дървесни и дори пълзящи, от миниатюрни до няколко метра високи гиганти. Общата им черта е асиметричната форма на листата.

Обикновено се делят на декоративни по листа и по цветя. С удоволствие настаняваме тези с декоративни цветя на нашите балкони и тераси, като ги третираме като едногодишни, защото в нашия климат те не могат да презимуват. Ние обичаме да отглеждаме в апартаментите си декоративни бегонии от листа, защото не са трудни за поддръжка, а могат да бъдат изключително красиви.

Как да се грижим за бегонии?

Бегониите, както повечето тропически саксийни растения, ще се справят най-добре на светло място с разсеяна слънчева светлина. На пълно слънце листата им могат да изгорят, докато на дълбока сянка те ще бъдат много по-малки и по-малко пигментирани.

Бегониите обичат повишената влажност на въздуха, но по-голямата част от тях мразят накисването и поръсването на листата. Ето защо е добре да осигурите овлажнител на въздуха в много сухи апартаменти или да поставите по-голяма група растения на стойка с мокри камъчета.

Ако засаждате за първи път нарциси и лалета, тези съвети са за вас

Поливане

Бегониите не поръсваме поради две причини: първо, те са много податливи на гъбични заболявания, като брашнеста мана, поради месестите стъбла, пълни с вода, освен това голяма част от тях са покрити с резец, тоест деликатни власинки, и водата може да остави грозни петна върху тях.

Когато става въпрос за поливане, оставете бегониите да изсъхнат доста преди следващото поливане, но не оставяйте почвата да изсъхне напълно. Пият доста особено ако ги отглеждаме в глинени саксии. Най-добре е да ги поливате от дъното, като ги потопите в купа с вода. Водата за поливане винаги трябва да се оставя да престои или да се филтрира.

Капризи и правила при отглеждането на балконски цветя

Субстратът на бегонията трябва да е лек и пропусклив, така че използвайте доброкачествена почва, смесена с перлит. Целта е тя да не е тежка и глинеста и водата да не се задържа твърде дълго в кореновата топка, което може да доведе до загниване.

Що се отнася до размножаването - в зависимост от вида, можем да ги размножим чрез разделяне на растението наполовина, чрез издънки или листни резници. Вкоренете листа със стъблото във вода или го поставете на влажна повърхност, като направите разрез напречно на нерва. Някои от тях могат да се размножават и чрез разделяне на грудките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com