Какво се сее през февруари - опитните градинари знаят

32511
Какво се сее през февруари - опитните градинари знаят
Снимка: anncapictures / Pixabay

През февруари можете да засадите много цветя и зеленчуци, предвид характеристиките на този ранен месец. Много градинари знаят, че с настъпването на зимата работата в градината преминава в друга форма - подготовка за новия сезон. Един от основните етапи на подготовка е засяването на семена за разсад.

Февруарската сеитба на разсад, разбира се, има много тънкости и нюанси. И ако не ги познавате всички, можете не само да не получите богата реколта и буен цъфтеж, но и да унищожите растенията.

Едно от основните правила на есенното засаждане гласи: можете да засадите само култури с дълъг вегетационен период, тоест това са къснозреещи и бавнорастящи растения. Ето защо първо трябва да проучите характеристиките на всяка от културите.

Друг важен нюанс е районът на вашето пребиваване и наличието на оранжерия. Жителите на южните райони могат безопасно да засаждат разсад в незащитена земя още в края на април - началото на май, но жителите на северните райони на нашата страна дори не трябва да мислят за ранно засаждане на семена, с изключение на отопляема оранжерия.

И последната препоръка - засадете семена само в предварително подготвена и напълно загрята почва. Също така препоръчваме да третирате семената със специален противогъбичен разтвор.

Като следвате всички горепосочени правила, можете лесно да започнете да засаждате култури рано, без да се страхувате да загубите реколтата си или да направите нещо нередно.

Дори най-слабият разсад ще расте буен и здрав, ако го напръскате с това

Какви зеленчуци се засяват през февруари за разсад?

Домати

Ако искате да засадите получените разсад във вече открита земя, изберете сортове с късна зрялост, с вегетативен период от 110 до 140 дни. Тези видове семена се формират в пълноценни разсад за около 2 месеца, което им позволява да бъдат засадени вече в топла земя.

Ако планирате да засадите разсад в оранжерия, трябва да засеете средно узрели или ранни узрели сортове домати през февруари.

Пипер

През февруари българският пипер често се засажда с период на формиране на пълноценен разсад от два месеца и половина. Средно са необходими около 7 дни, за да покълнат семената, след което трябва да полеете първите издънки с малко вода. В земята се засаждат разсад с височина 25 см с добре оформена коренова система и здрави стъбла.

Чушките имат дълъг период на зреене от 90 до 140 дни.

Патладжан

Друго растение с бавен вегетационен период е патладжанът (независимо от избрания сорт), който се засява два месеца преди засаждането в земята, в умерено влажна почва.

Семената на патладжана покълват за 2 седмици, а вегетационният цикъл продължава 100 - 150 дни.

С този разтвор дори най-слабият разсад ще започне да расте след 3 дни

Праз

Този двугодишен зеленчук няма бърз вегетационен период, разсадът узрява за разсаждане в открита почва за 60 дни.

Готовият посадъчен материал може да бъде засаден в земята още в началото на май, тъй като празът не се страхува от настъпването на слана. По-скоро трябва да спазвате правилния термичен режим, защото ако температурата е твърде висока, цветните стрели могат да се образуват върху разсада още през първия сезон.

Целина

Съветваме ви да обърнете внимание на ароматната и здрава целина през февруари. Целината е култура с висок вегетационен период, някои особено късни сортове узряват за 200 дни.

Когато се появят първите кълнове, е необходимо разсадът да се постави на осветено място. Целината не се страхува от студено време, така че може да бъде засадена в земята още в средата на май.

Ако накиснете семената за разсад в това, реколтата ще е по-богата от всякога

Ягода

Ягодите се засяват толкова рано, за да се прибере реколтата през първата година от живота на растението. Препоръчително е да се засадят в края на януари или в самото начало на февруари, но разсадът узрява в края на май и се засажда в земята, когато растението има 5 листа.

Картофи

През зимата можете да засеете семена от елитни картофи, такива картофи няма да дадат добра реколта през първия сезон (най-вероятно през първата година ще съберете грудки с размер на яйце), но през втората година, ако засадите порасналите грудки, те ще ви възнаградят с големи картофи.

Необходимо е семената на такива картофи да се засадят в края на февруари, след покълването на семената. Препоръчително е картофите да се отглеждат при температура 24 ºC и на добре осветено място. След 25 дни разсадът трябва да бъде засаден.

Забележка! Посадъчният материал се засажда гъсто, тъй като културата има ниска кълняемост на семената. Също така е възможно да се засадят разсад в земята, ако няма голяма разлика между дневните и нощните температури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

ТОП 10 най-лесни зеленчуци за отглеждане в домашната градина

Морковена муха: Как вреди на морковите и как да ги предпазите?

Пътят за успешна реколта от моркови: Градинарите споделят

Подходяща почва за боровинките, за да имате добра реколта

Всяка къща трябва да има тези цветя, за да привлича щастие и пари

Цветя, които ще привлекат пчелите във вашата градина

Спешна градинарска помощ: реанимация на орхидеи във вода!

Как се прави най-лесно вкореняване на мушкато във вода?

За щедра реколта от кромид лук: Как да поливате и с какво да торите?

НЕ само с пепел: Торене на ягодите през пролетта за богата реколта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com