Кога да засеем доматите, за да постигнем високи добиви?

83328
Кога да засеем доматите, за да постигнем високи добиви?
Снимка: iStock

Първите истински здравословни домати за сезона, които можем да имаме на трапезата си, са тези, които си отглеждаме в оранжерия. Така те са защитени от все още неблагоприятните условия на открито. Представяме ви някои простички, но много ценни съвети за увеличаване на добива на домати в оранжерия.

Поливане на доматите

До началото на завързване на плода, поливайте доматите рядко, но обилно. Един добър вариант - веднъж седмично. Разликите в почвената влага стимулират развитието на растенията. Веднага след появата на първите плодове, поливайте доматите 2 пъти седмично, но не изобилно. По това време почвата трябва да бъде винаги полусуха. Така ще постигнете добри вкусови качества на плодовете и ще избегнете гъбични заболявания. Винаги се старайте да напоявате почвата, а не самото растение. Правете го рано сутрин.

Поливайте растенията около основата им и никога не ги пръскайте с вода. Температурата на водата за напояване трябва да бъде топла (18-22 градуса).

Между редовете поставете камъни или легнали бутилки с тъмен цвят. Те отнемат излишната горещина през деня, а през нощта отделят топлина.

Избягвайте преполиване и висока влажност на почвата

Понякога долната част на стъблото на доматите се покрива с малки светли наченки на бъдещи корени. Така растенията показват, че кореновата им система не може да се справи с повишените изисквания на надземната маса. Освен това, този феномен е сигнал за прекомерната влажност на въздуха в зоната на корените. Това може да е опасно от гледна точка на развитието на гъбични заболявания. Затова опитайте да подобрите вентилацията в парника.

Има и друг начин да се намали влажността на въздуха - поръсете земята с дървени стърготини или слама. Този метод също така предпазва почвата от прегряване в горещите дневни часове.

Добро осветяване

Грижете се за доматите в оранжерията като не допускате сгъстяване на листата на растенията. В идеалния случай всяко листо трябва да се осветява от слънцето.

Премахнете излишните издънки

Премахвайте излишните издънки и листа (колтучене). На височина около 30 сантиметра от земята не трябва да има листа по стъблото.

Опрашване на домати в оранжерия

Доматите са самоопрашващи се растения и естествено, без никакви усложнения, те се опрашват от вятъра и насекомите. Но тези, които се отглеждат в оранжерии, имат по-малък късмет в това отношение. Там природните фактори вятър и летящи помощници не могат да помогнат за оплождането на растителните цветове или поне не в такава степен. Затова допълнителното опрашване на храстите, "живеещи под покрив", няма да бъде излишно. Освен това, този процес е доста лесен и води до сигурно увеличаване на добива от домати в оранжерията. Достатъчно е веднъж на няколко дни малко да разклащате цветовете на растенията. Опитните градинари съветват след разклащането на всички доматени храсти да напръскате растенията или почвата с вода, а след около 2 часа да проветрите оранжерията. За да подобрите самоопрашването и плододаването, поддържайте сух въздух и температура 20-26 градуса.

С какво да пръскаме доматите в оранжерията, за да добием богата реколта?

Подхранващи разтвори

Епсомовата сол съдържа микроелементите магнезий и сяра, които са от съществено значение за растежа на големи и ароматни домати. Пръскайте растенията не повече от веднъж месечно с една супена лъжица епсомова сол, разтворена в 3-4 литра вода. Използвайте разтвора върху бледите, тънки и увиснали растения. Съединенията в разтвора осигуряват основни елементи и помагат на растението да усвоява хранителните вещества от почвата по-лесно.

 Пръскане против насекоми

Ако искате да ядете вкусни моркови - засадете ги отсега

Ако вече сте решили да си отгледате домашни екологично чисти моркови или ви предстои да го направите, е важно да знаете няколко прости ...

Използвайте екологично чисти разтвори, за да премахнете вредителите от доматите. Инсектицидните сапуни са безопасни и могат да се използват за премахване на листни въшки и други насекоми от растенията. При пръскането разтворите трябва да влязат в пряк контакт с вредителите, за да бъдат ефективни. Така че пръскайте растенията старателно и не пропускайте долните страни на листата.

Пъскане при цъфтеж

Когато нощните температури са под 15 или над 20 градуса, а дневните над 33 градуса в продължение на няколко дни, окапват цветовете на доматите, без да дадат плодове. Не може да се направи нищо, ако температурите са високи, но когато са ниски, разтворите за цъфтеж могат да насърчат опрашването, тъй като съдържат хормони.

Пръскане за превенция от заболявания

Млечните разтвори помагат за предотвратяване на гъбични заболявания. Може да си приготвите такъв и в домашни условия, като разредите мляко на прах или обезмаслено в съотношение 1:9 с вода. Пръскайте доматите с разтвора няколко пъти месечно до средата на лятото. Млякото доставя на растенията калций. Медните и серни фунгицидни спрейове също са ефективни за предотвратяване и контрол на разпространението на гъбични заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com