Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?

28334
Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?
Снимка: iStcok

Един от основните въпроси, които имат начинаещите градинари, е кога да засеят доматите. Времето за засаждане на домати зависи от това къде живеете и метеорологичните условия, но има няколко насоки, които могат да ви помогнат с времето за засаждане на домати за вашия район.

Първото нещо, което трябва да знаете е, че доматите са растения за топло време. Ако ги засадите по-рано, това няма да доведе до по-ранно производство на домати, а и по този начин излагате доматеното растение на неочаквани късни слани. Температури под 10 градуса не са добри за растенията и доматите няма да растат при тези условия.

Първият знак, че е подходящото време за засаждане на домати, е когато нощната температура остане постоянно над 10 градуса. Ако нощните температури падат все още надолу – доматите няма да дадат реколта. Все пак това е целта, така че си заслужава да изчакате – ще има достатъчно време да узреят малко преди плододаване.

Как да се справим с вредителите по доматите?

Вторият признак, на който да обърнете внимание преди засяване, е температурата на почвата. В идеалния случай температурата на почвата за най-доброто време за засаждане на домати е 16 градуса. Бърз и лесен начин да разберете дали почвата е достатъчно топла за засаждане на доматени растения е да пъхнете пръст в почвата.

Ако не успеете да задържите пръста си над една минути в почвата – значи тя най-вероятно е прекалено студена за засяване на доматени култури. Това е народен метод, но най-точно ще бъде да използвате почвен термометър.

Друг често задаван въпрос от начинаещи градинари е колко късно могат да засадят домати и все пак да получат реколта. Отговорът на този въпрос варира в зависимост от сорта домати, който имате. Ключът към въпроса „Късно ли е за засаждане на домати?“ е дните до падежа.

Засяване на ДОМАТИ от семена: Стъпка по стъпка

Когато купувате доматено растение, на етикета ще има изброени дни до зрялост (или реколта). Това е приблизително колко време ще е необходимо на растението, преди да започне да произвежда домати. Определете датата на първата слана за вашия район. Докато броят на дните до узряване е по-малък от броя на дните до очакваната дата на първото замръзване, все още можете да засадите вашите домати.

В най-общият случай 100 дни са нужни на доматите, за да узреят, но има и сортове, които се справят за по-кратки периоди от 50-60 дни. Ако засаждате доматени растения късно през сезона, потърсете сортове домати с по-къси дни до зрялост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

ТОП 10 най-лесни зеленчуци за отглеждане в домашната градина

Морковена муха: Как вреди на морковите и как да ги предпазите?

Пътят за успешна реколта от моркови: Градинарите споделят

Подходяща почва за боровинките, за да имате добра реколта

Всяка къща трябва да има тези цветя, за да привлича щастие и пари

Цветя, които ще привлекат пчелите във вашата градина

Спешна градинарска помощ: реанимация на орхидеи във вода!

Как се прави най-лесно вкореняване на мушкато във вода?

За щедра реколта от кромид лук: Как да поливате и с какво да торите?

НЕ само с пепел: Торене на ягодите през пролетта за богата реколта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com