Кога се изкарват мушкатата навън – дали не се залъгахте по топлото време?

52946
Кога се изкарват мушкатата навън – дали не се залъгахте по топлото време?
Снимка: congerdesign / Pixabay

Ако изминалите топли дни, в които температурите на някои места надхвърлиха 15 градуса, а пролетните цветя разцъфнаха, ви излъгаха и изкарахте мушкатата на терасата или в двора, надяваме се, че сте ги прибрали преди януарският сняг от последните часове да ги е затрупал. Всъщност независимо от температурата на въздуха и от времето отговорът на въпроса кога се изкарват мушкатата навън не е месец януари. Дори дневните температури този месец понякога да напомняха за късна пролет, то през нощта е достатъчно студено, за да замръзнат отгледаните с любов и грижи цветя. Мушкатата не са капризни и се отглеждат сравнително лесно, но по отношение на температурите, които са необходими на тези цветя, експертите съветват да ги приберете в стая, преди да си е отишла есента, както и да внимавате да не подраните с изнасянето им навън.

Ако искате вашето МУШКАТО да цъфти цяла зима, не забравяйте да направите ТОВА през есента

Кога се изкарват мушкатата навън?

Подготовката за зазимяване на едни от най-популярните и лесни за отглеждане цветя у нас следва да започне още когато са вън – на открито. По същия начин и подготовката за изкарване обрано на слънчевата тераса или двора следва да стартира в дома ви през пролетта. Точен месец и за двете начинания е трудно да бъде посочен, тъй като климатът се променя през годините, а и температурите се различават съществено в различните градове, но градинарите  и цветарите с опит сочат, че е добре мушкатата да се приберат през октомври – от средата до края му в зависимост от температурите. Тези цветя са чувствителни към слана, както и към температури от под 8 или под 0 градуса в зависимост от вида. И макар да е през деня цели 15 градуса, ако нощем температурите падат под 8 и не сте сигурни какви точно мушката отглеждате и дали те са от устойчивите на температури от под 0 градуса, най-добре е да заложите на сигурно и да ги приберете. Почистете ги от увехнали и променени листа и цветове, подсушете ги, ако са мокри, и ги приберете в помещение с дневна светлина и температура около 5-8-10 градуса. През зимата цветята почиват и следва да преустановите почти напълно поливане и подхранване до пролетта. Поливането е веднъж месечно през студения период, ако ги съхранявате в саксиите. Съществуват и други начини за зимуване на мушкатата, при които са извън пръста и не се поливат изобщо, както и не се нуждаят от светлина.

4 ключови съвета при отглеждане на мушкато през зимата – не го съсипвайте

Не се притеснявайте как изглеждат вашите мушката в края на студения сезон – без листа или почти мъртви. С настъпването на пролетта ще забележите, че мушкатата се възстановяват и буквално възкръсват, усещайки топлината и светлината. Ако стеблата са твърди, място за притеснение няма – листата ще се завърнат, макар растенията да изглеждат мъртви. Необходимо е да ги подхраните в края на февруари и да започнете отново да ги поливате. За изнасяне вън обаче е рано да мислите дори в края на следващия месец. Ако се чудите и колебаете кога се изкарват мушкатата навън, спазвайте следното правило – изчакайте да се затопли трайно, да не се очаква влошаване на времето. Ако сте на юг, ще е по-рано, ако отглеждате мушкатата високо в планината, нищо чудно чак края на месец май да е време за изнасянето им на терасата. Следете прогнозата за времето в дългосрочен план и мислете за изнасянето на растенията едва когато е ясно, че времето ще продължи да се затопля, а температурите нощем няма да паднат под 8 градуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Колко често наистина трябва да поливате кактус?

Кои са грешките при вкореняване на мушкато във вода, които често правим?

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com